Operation Dagsværk skal hjælpe unge i Grønland

Onsdag, 14/11/2018 08:58

200 elever fra Erhvervsskolerne Aars arbejdede for at samle penge ind

Af Ture Damtoft
AARS: Det er 17 årige Thor Kirchhoff, der har været tovholder for Operation Dagsværk i Aars i onsdags, 7. november. Den årlige frivillige arbejdsdag for elever på de danske ungdomsuddannelser fik opbakning fra omkring 200 elever på Erhvervsskolerne Aars, hvor Thor Kirchhoff går på HHX.
Pengene fra elevernes arbejde går i år til Grønland, og skal blandt andet bruges til at unge grønlandske aktivister kan udvikle og gennemføre kampagner, der sætter spot på ungdommens potentiale, på tværs af byer og platforme.
- Jeg har grønlandske venner, som bor i Aars og omegn. Nogle af dem har det svært, og de har fortalt om forholdene i Grønland, hvor der ikke er så meget for unge. Jeg har altid været interesseret i frivilligt arbejde, så jeg besluttede mig hurtigt for at være med til at organisere Operation Dagsværk i Aars, fortæller Thor Kirchhoff, der sidder med i Ungerådet i kommunen, har siddet i elevrådet i 1.g. og var med til at starte e-sport i Vesthimmerland.
Han tilbragte selv dagen med at arbejde på lageret på sin arbejdsplads Cescom i Aars.
- Der er mange, som er på deres arbejdsplads. Så er der nogen, som samler flasker ind eller måske hjælper deres bedsteforældre mod at få lidt penge for det. Vi skulle gerne nå over de 40.000 kroner, som vi samlede ind sidste år, men vi kender ikke resultatet før om mogle uger, siger Thor Kirchhoff.
Over indlandsisen
Det er første gang nogensinde, at Operation Dagsværk fokuserer på et projekt mod nord - og første gang, at modtagerlandet er så involveret. I år skal de grønlandske elever også arbejde på dagsværkdagen for første gang.
Projektet har til formål at styrke unge i Grønland, så de bliver klædt på til selv at skabe de forandringer, som de ønsker. Det kan være alt fra sociale aktiviteter til at give de unge en større stemme i lokalsamfundet.
Den stemme har Thor Kirchhoff, der også véd, at han er lidt priviligeret i forhold til andre unge.
- Jeg har forældre, som kan og vil støtte mig. Hvis jeg bliver fuld, kommer de og henter mig, og de bakker op om min uddannelse og mine egne valg. Jeg har set bekendte, som ikke havde den opbakning og måske starter med at ryge hash, og efter et stykke tid kan de ikke komme op til at gå i skole. Og når de er der, er deres læringsevne nedsat, siger Thor Kirchhoff, der bor hjemme hos forældrene i Aars.
Og netop at bo hjemme er et problem i Grønland, hvor afstandene er kolossale. De kan have 700 kilometer til skole - vel at mærke over indlandsisen. Derfor er mange tvunget til at flytte hjemmefra for at tage en uddannelse; det giver hjemvé og er en stor årsag til, at mange dropper ud af deres uddannelser, som Erni Kristiansen fra Kalaallit Røde Korsiat fortæller.
- Vi har elever fra Østgrønland, som må flytte til Nuuk for at gå på gymnasiet. De kommer hjem maksimalt en gang om året, og det er rigtig dyrt. Med Operation Dagsværk vil give de unge i de forskellige byer mulighed for at lave noget konstruktivt i lokalsamfundet, der kan virke som et springbrædt for dem, siger Erni Kristiansen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"