"Mindst 100 russere døde" - lokale ukrainere følger krigen og håber det bedste for familien

Af Ture Damtoft, Torsdag, 24/02/2022 13:48

De tænker på deres familier, og håber de kan komme i sikkerhed enten i Ukraine eller hos dem selv i Danmark.

Alene i Vesthimmerland er der adskillige hundrede hvis ikke over 1000 ukrainere ansat.

To af dem er Dima Kaltienin, der har boet i Danmark i tre år, og Ivan Khoroshun, der har boet her i 10 år.

De bor sammen med to andre på Mosbækvej lige udenfor Aars.

Hele dagen har de været i løbende kontakt med deres familier, der bor i den østlige del af Ukraine, og som både har hørt og set men endnu ikke følt konsekvensen af Ruslands angreb.

- Min far vågnede kl. fem om morgenen, og der rystede vinduerne. Der ligger en militær base 15 kilometer fra mine forældres hjem, og den blev indtaget af russerne kl. otte, og mine forældre har set mange eksplosioner, fortæller Dima Kaltienin.

Hans familie bor i byen Putivl omkring 20 kilometer fra Rusland.

De fortæller om eksplosioner, russiske tanks og helikoptere men indtil videre ingen angreb på civile.

Det samme fortæller Ivan Khoroshuns forældre.

De bor vest for Kiev så langt fra den russiske grænse, at der ikke kun kan være tale om militær indsats i de tre regioner Donetsk, Lohansk og Donbas i det østlige Ukraine, som Rusland anerkendte som selvstændige for henholdsvis tre og to dage siden.

- De bliver indenfor. Der er næsten ingen mad i butikkerne. Det er enten udsolgt eller er blevet stjålet. Der er lange køer til benzin, hvis der er mere, og der er ikke penge i bankerne, fortæller Ivan Khoroshun.

De er begge to på Telegram for at se videoer og få det sidste nye fra deres hjemland.

På en flyver der - formodentlig men ikke sikkert - russiske missiler henover himlen. På en anden affyrer kampvogne skud, en holder stille ved vejen med en død soldat på blodig asfalt ved siden af, og på en tredje video ser man to helikoptere styrte ned; den ene i en stor eksplosion.

- Syv fly og to helikoptere er skudt ned, og der er mindst 100 russere døde, siger Ivan Khoroshun.

Om det er russisk militær er ikke sikkert, dertil er videoerne enten i for dårlig opløsning, eller der er ikke identificerbare russiske insignier.

Men de to venner er ikke i tvivl, det er russere, og jo flere af dem som dør jo bedre.

- Vi er vrede. Vi kan ikke hjælpe militært, men vi kan hjælpe med penge til Ukraine, siger Dima Kaltienin, der, som han forklarer det, har åbnet en konto hos den ukrainske nationalbank, hvor han kan sætte penge ind for at støtte krigen mod Rusland.

- Skriv til den danske regering, at hvis de vil sende hjælp, så send hjelme, natsigte, kropsrustning og snigskytterifler. Det nytter ikke noget at tro, man kan snakke med Putin. Hvis ikke han bliver stoppet, så sker det, der lige nu sker i Ukraine, i Polen eller Tyskland om 20 år. Min far arbejdede i Østtyskland, da russerne trak sig tilbage. De sagde til ham: "Bare vent, vi kommer tilbage", og nu er de her, siger Ivan Khoroshun.

Lige nu har begges familier det godt, men de håber at få dem til Danmark gennem Polen.

- Men det er umuligt lige nu. Kommer der en russisk tank på vejen, kan de bare skyde dem ned, så de tør ikke. Vi må vente og håber, siger Ivan Khoroshun.

 

 

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"