Åbent Landbrug i Østhimmerland

Onsdag, 16/09/2009 09:49

Oplev en ny stald med økologisk mælkeproduktion og en gammel frugtplantage med æblemosteri. Den 20. september inviterer landbruget alle interesserede på gårdbesøg for at se, hvordan landbruget producerer sunde råvarer. Der bliver mulighed for at smage både mælkeprodukter og frugt og saft, når landbruget søndag den 20. september inviterer publikum til at se kvæggården ”Langbakgård I/S” ved Hobro og plantagen ”Frugthaven” ved St. Brøndum. Det er syvende år i træk, at dansk landbrug giver børn og voksne mulighed for at komme tæt på landbruget på den tredje søndag i september. Begge besøgssteder byder på en række aktiviteter for både børn og voksne i forbindelse med dagen.
På ”Langbakgård” kan besøgende opleve et økologisk landbrug med 200 køer af Sortbroget Dansk Malkerace og se den nye malkekarrusel i brug. Gården drives i fællesskab af et yngre landmandspar, Thomas og Birthe Balle Andersen og af den erfarne landmand og regionspolitiker Niels Kr. Kirketerp og hans hustru Kate.
De 200 malkekøer er sikret en høj velfærd hele året rundt. I sommerhalvåret går køerne på græs i mindst 150 dage for at driften skal kunne være økologisk. Resten af året tilbringer de i den nye store løsdriftsstald. Her kan dyrene hvile sig i behaglige sengebåse med sand, der samtidig hindrer vækst af bakterier. 
På ”Langbakgård” bliver der således rig mulighed for at se dyr på græs og i stalden og klappe både køer og kalve.
Der er 200 hektar jord til ejendommen, og der er græs i næsten det hele på nær lidt majs. Økologisk drift kræver nemlig, at der er mindst 0,1 hektar græsareal pr. ko, når de er ude i det fri.
Lige vest for Terndrup ligger den idylliske frugtplantage ”Frugthaven”, hvor dagens besøgende kan smage på efterårets høst af især æbler og pærer. En væsentlig aktivitet på dagen er, at publikum kan få være med til at samle, vaske, raspe og presse æbler på den gammeldags facon til frisk og velsmagende æblemost.
Værterne er Birthe og Jens Corneliussen, der har drevet frugtplantagen siden 1985. Birthe arbejder året rundt som frugtavler, mens Jens er udearbejdende på hverdage og frugtavler resten af tiden. ”Frugthaven” producerer 125 tons frugt om året – hovedsagelig af æblesorterne Discovery, Aroma og Elstar.
Det meste sælges fra gårdbutikken og via Danske Frugtavlere. Resten går til at producere 30 tons æblemost. Mosten fremstilles koldpresset og ufiltreret og sælges enten som frosset eller pasteuriseret æblemost. Der er netop investeret i et nyt mosteri, men på dagen er det den gamle koldpresser, som er i brug.
Antallet af deltagere til Åbent Landbrug har været stigende år efter år, og i 2008 benyttede næsten 6800 nordjyder sig af invitationen til at besøge i alt 10 nordjyske gårde.
I år holder svineproducenterne lukket for besøg for at undgå smitte af dyrene med influenzatypen H1N1, og derfor er antallet af besøgssteder reduceret til otte.ꆱ
Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"