”Unge-byrådsmøde” skulle prioritere 100.000 kr. i fællesskabets ånd

Af Torsten Hansen, Torsdag, 04/11/2021 07:59

Forvaltningen fandt ekstra 25.000 kr. fordi projekterne var så gode

AARS: Et lidt usædvanligt byrådsmøde foregik i mandags i byrådssalen i Aars. 11 elever fra 11 skoler i kommunen sad på politikernes pladser i demokratiets ånd.

De havde fået lov til at fordele 75.000 kroner, der på forhånd var tildelt gennem budgettet fra de ”gamle” politikere.

De 11 elever fremlagde en række gennemarbejdede forslag til nye projekter, udflugter og anlæg.

Projekterne skulle omhandle fællesskabsfølelse og styrke fællesskabet på skolerne.

Klokken 8.00 ringede borgmester, Per Bach Laursen, med klokken i Byrådssalen i Aars. Per Bach Laursen var i hans vante rolle, som borgmester, den, som skulle lede slagets gang til dagens byrådsmøde.

De forskellige projektforslag blev fremlagt, og alle skulle tale i mikrofonerne, som til et almindeligt byrådsmøde. Lidt senere blev eleverne delt op i udvalg, hvor de diskuterede projekterne nærmere, inden de igen samlet i salen, skulle blive enige om, hvad pengene skulle bruges til.

Morten Lund, Direktør for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, bød officielt velkommen, og for ham var der flere aspekter i dette arrangement, som var særligt vigtige.

- For os er det vigtigt at høre elevernes stemme og få indblik i, hvad de er optaget af ude på skolerne. En del af det, at gå i folkeskole handler om, at give vores unge indblik i demokratiet, og hvad man positivt kan skabe og være med til at påvirke i et demokrati. Det, at få lov til at snuse til et politisk styresystem og et velfærdssamfund, er en vigtig del af de unges dannelsesrejse, og det synes jeg, er vigtigt at holde fast i, siger Morten Lund, direktør for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Grillfester og emnedage

De unge havde på forhånd fra hver skole forberedt en sag, som de håbede, at det unge Byråd ville stemme igennem sidst på dagen.

Der kom mange gode forslag på bordet, og eleverne havde taget højde for alt fra økonomi, forventede konsekvenser, og hvordan forslagene kunne gavne flest børn og unge i hele Vesthimmerland. Forslagene gik på alt fra emneuger, ungdomsklubber, lektiecaféer, busture og grillfester til større anlægsprojekter, som nye udendørs arealer med fodboldbaner, multibaner, bålpladser og andre aktiviteter.

Der var tænkt på selv de mindste detaljer, som ketchup og remoulade til grillfester og hvilke steder, det kunne være spændende at opleve på en bustur. Men fælles for alle forslagene var, at sammenholdet og fællesskabet på skolerne, og på tværs af skolerne, skal styrkes efter en lang periode med nedlukninger og Covid-19.

Byrådsmødet blev live streamet på kommunens Facebookside, hvor de forskellige forslag blev diskuteret. Eleverne havde mange stærke holdninger, og var skarpe til at argumentere med gode og ikke mindst kreative eksempler.

Stemmerne blev fordelt ud fra de unges forskellige overvejelser om, hvor forslagene kunne gavne mest, og hvor man kunne få flest forslag igennem ift. økonomi.

Ved en afstemning var næsten alle elever enige, bortset fra en elev, som var imod og to elever, som stemte ”hverken eller”.

Det blev derfor besluttet, at 50.000 kr. skulle bruges til en til to emnedage, hvor der afsættes midler til busture rundt i Vesthimmerland. Pengene fordeles efter antallet af elever på de enkelte skoler.

Yderligere 50.000 kr. skal bruges til en fælles dag, hvor der afholdes grillfester på alle skolerne i Vesthimmerland. Igen fordeles midlerne efter antallet af elever på skolerne.

Det kan lyde lidt mærkeligt, at de endte med at dele 100.000 kr ud, når de kun havde fået 75.000 kr.

- Vi synes de to forslag var så gode, at vi gerne ville finde de ekstra 25.000 kr. i forvaltningen, forklarer Skole og dagtilbudschef Anders Norup, Vesthimmerlands Kommune.

Han var meget glad for udfaldet af dagen, og ser frem til, at det kan blive en årlig tradition.

Forvaltningen valgte også at støtte elevernes forslag på den måde, at når de to emnedage skal afvikles, så kan kommunes kulturbus benyttes, hvis ekskursionen går til et kulturelt sted for eksempel Herregården Hessel, Kanalen i Løgstør eller Vesthimmerlands Museum i Aars. Det kan lette presset på økonomien, i det de 50.000 kr. ikke rækker til at alle klasser kan komme rundt i kommunen.

- Nu bliver det op til elevrådene på de enkelte skoler at beslutte, hvilke årgange der skal have gavn af pengene, forklarer Anders Norup.

Planen om en grillfest endte med, at der på den samme dag arrangeres grillfester på de enkelte skoler, så alle holder fest samtidig.

De repræsenterede skoler var Toppedalskolen, Gedsted Skole, Aalestrup Skole, Aars Skole, Hornum Skole, Vestrup Skole, Østermarkskolen, Løgstør Skole, Vester Hornum Skole, Farsø Skole og Ullits Skole, og det blev bestemt, at beslutninger bliver effektueret i forhold til folkeskolerne.

Alle skoler i Vesthimmerland var inviteret til dagen, som forventes at blive en årlig tradition.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"