500 nye plader til Gundestrupkarret

Af Torsten Hansen, Onsdag, 09/09/2020 07:00

Elever fra Østermarkskolen og Aars Skole deltager i Aars bys jubilæum

AARS: Den største kulturhistoriske skat vi har Vesthimmerland er Gundestrupkarret.

Som det vil være de fleste bekendt, så mangler det store sølvkar den 14. plade. Der er gennem årene gjort mange forsøg på at finde den. Der har også været flere ideer til, hvordan den kan se ud.

I anledning af Aars bys 150 års jubilæum, som fejres i år, har 500 skoleelever i Aars taget udfordringen op og givet deres bud på, hvordan pladen måske ser ud. Eller hvordan de kunne tænke sig, at den skulle se ud.

- I anledning af byjubilæet har vi i kulturskolen sat et stort projekt i gang, siger Jane Wieben, der er projektkoordinator på projektet.

Gennem nogle uger har 500 elever fra skolerne i Aars fået lov til at give deres bud på, hvordan den 14. plade til Gundestrupkarret kan se ud.

Eleverne i de involverede klasser har, inden de selv skulle tegne deres bud, været på besøg på Vesthimmerlands Museum i Aars, hvor de har set Gundestrupkarret og fået historien om karret fortalt af medlemmer af museets dragtudvalg.

Alle tre klasser i fjerde årgang på Østermarkskolen har, som led i faget Kunst Håndværk Design, været på museet og set Gundestrupkarret.

Kirstine Høyer Dahl fra fjerde årgang har malet dyr på sin version af den 14. plade.

- Der var mange dyr på karret. Derfor har jeg tænkt, at der også skulle være dyr på den sidste plade, forklarer Kirstine Høyer Dahl, der med stor entusiasme lægger farver på sit værk.

Flere af veninderne omkring hende har også valgt at tegne dyr. Men der er stor forskel på hvilke dyr og udformningen af dem.

- Det er dejligt at være kreativ, siger Signe Buus Borre.

- Det er i al fald ikke noget man har prøvet før, supplerer Sofia Larsen og mener at lave forslaget til den 14. plade og ikke det at være kreativ.

Deres inspiration kommer fra historien om karret og de eksisterende plader, som de oplevede ved besøget på museet.

Eleverne har generelt syntes, at det var sjovt at høre om det 2000 år gamle kar. De har samtidig fået et indblik i museet og den lokale historie. For nogle var det første gang de hørte om Gundestrupkarret, mens andre havde set karret og hørt historien før.

Fantasi

Gundestrupkarret repræsenterer en spændende historie, og det har sat fantasien i gang hos mange af eleverne. Mange har som nævnt malet dyr. Men andre har ladet fantasien få mere frit spil.

- Jeg har lavet en sol, som repræsenterer dagen. Månen står for natten, mens slangen er en henvisning til mere hellige ting, forklarer Nadia Maria Kaczmarek, mens hun koncentreret lægger sidste hånd på sin plade.

Kasper Fyllgraf Christensen har også en slange med, men hans plade har vikingerne som historie.

De fleste af elevernes kunstværker er udført som maling på en plade. Men nogle har gjort mere ud af dimensionerne. Frederik Vestergaard Mortensen har for eksempel brugt sølvpapir til at fremhæve motiver, og andre har ladet håret på en figur komme ud fra pladen, eventuelt i form af sølvpapir eller andre materialer.

- Det er virkelig noget der har fanget elevernes interesse, siger lærer Hanne Jørgensen.

- Ja, og gennem tværfagligheden har det givet dem en lokal bevidsthed, supplerer lærer Theis Conradsen.

500 plader

I alt er der fremstillet 500 forskellige plader på byens to skoler. Det er elever fra 3. til 8. årgang, der har lavet dem. Mange af pladerne skal udstilles på Vesthimmerlands Museum, andre udstilles på Aars Bibliotek. Det er også planen, at nogle plader skal udstilles i forskellige af byens butikker.

Udstillingerne begynder i uge 40, i slutningen af september og slutter i uge 42, efterårsferien.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"