85 år med friluftsbad i Aars

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 07/08/2024 07:00

AARS: 85 år - helt nøjagtig. Så længe er det siden at Aars Friluftsbad blev indviet. Badet var dengang det første friluftsbad i Nordjylland, og var genstand for stor opmærksomhed.

I 1978 blev Aars Svømmehal indviet og blev nabo til friluftsbadet.

Om få dage er det slut. Friluftsbadet og Aars Svømmehal lukkes og afløses af det nye Svømmecenter Vesthimmerland, der er opført ved Løgstørvej og indvies på frtedag, 9. august.

Friluftsbadet i Aars blev taget i brug 6. august 1939. Det er uvist, hvem der fik ideen til at stationsbyen Aars dengang skulle have et friluftsbad, men den første bestyrelse bestod af en række fremtrædende personer som også tidligere havde udvist initiativ i byen. Bestyrelsen bestod af direktør P. Rodh, rutebilejer Carl E. Sørensen, læge N. Bjørnshave, urmager A. Bruun, herreekviperingshndler G. Stampe Jacobsen, portør Poul Hansen og købmand H. P. Perregaard.

Med håndkraft
Anlægsarbejdet blev udført som datidens nødhjælpsarbejde, bl. a. for at holde folk beskæftiget i en tid med stor arbejdsløshed. Der skulle flyttes 1100 kubikmeter jord, hvilket hovedsagelig skete med trillebør og håndskovl. I en periode forinden var der indsamlet 11.000 kr. til friluftsbadet blandt borgerne i Aars og omegn, og med denne startkapital blev arbejdet indledt.

Friluftsbadet blev hurtigt en dundrende succes. Efterhånden som det rygtedes begyndte folk fra andre byer at valfarte til Aars. De kom på cykel, til fods, med tog og i bil når vejret tillod udendørs badning, og badets tre og fem meter vipper var særdeles populære.

Dannebrog vajede ved Aars Friluftsbad, og når der var svømmekonkurrencer i bassinet var der sort af tilskuere. Der burde have været opført en tilskuertribune, men det var der ikke penge til. Der var heller ikke penge til en ny omklædningsbygning, men det blev løst ved, at bestyrelsen købte en brugt og noget udtjent træbygning med tribune af Aarhus Væddeløbsbane. Bygningen blev transporteret til Aars og bygget om og istandasat, og tjente i mange år som både både omklædningsrum for han- og hunkøn, og var stedet, hvor man blev skrubbet med træuld og sæbe - og en skylning med vandslange og koldt vand af bademeser Hans Kryziolak - inden man fik lov af bademesterren at hoppe i det store bassin.

Der var indgang mod Hobrovej. Her var der både ishus og billettering - og på gode dage med sol og varme var der store billetindtægter og et pænt salg af produkter fra Himmerlands Is, fremstillet i Aars. Entreen til friluftsbadet var beskeden. Prisen havde bestyrelsen nemlig fastsat efter at alle skulle havde mulighed for at komme ind i friluftsbadet uanset indtægtsforhold.

Den nye bademulighed i Aars var også anledning til at Aars Svømmeklub blev dannet. Det var en klub som hurtigt fik mange medlemmer, og ret tidligt kunne man dyrke konkurrencesvømning i Aars i takt med at Aalborg, Randers og Aarhus også fik etableret friluftsbad og svømmehal.

Campingplads
I 1958 blev der anlagt en campingplads på legearealet ved siden af Aars Friliuftsbad. Det var ikke nogen stor plads, den kunne rumme 20 telte, men pladsen tjente et godt formål i de år, hvor der var korte ferier, og familier rejste ud i en lejet bil og boede i telt. Med friluftsbadet som nabo blev der hurtigt fyldt op på campingpladsen.

Men Aars Campingplads blev nedlagt i 1972, da det kom på tale at Aars skulle have en svømmehal. Der var behov for helårssvømning, og med den tilgang af indbyggere der var i Aars by i den periode, var der også ønske om svømning for skolebørn. Det var et ønske som kommunalbestyrelsen havde drøftet i årevis.

Aars Svømmehal stod klar til indvielse i 1978. Budgettet for byggeriet lød på 5,6 mio. kr., men den samlede udgift blev 6.472.000 kr.

Samme år blev porten slået op til en ny og større campingplads i Tolstrup, ikke langt fra den befærdede Aggersundvej. Det skete med Aars Turistforening som tovholder, men på et kommunalt ejet jordstykke, og med stiforbindelse til centrum og dermed Aars Friluftsbad og Aars Svømmehal.

Skal rives ned
Med indvielsen af det nye Vesthimmerlands Svømmecenter i Aars indledes en helt ny epoke for svømning og badeaktiviteter, men det betyder også et farvel til både friluftsbadet og svømmehallen ved Hobrovej.

Formanden for byrådets kultur- og fritidsudvalg i Vesthimmerlands Kommune, Per Nyborg (K) har udtalt at svømmehallen skal rives ned så hurtigt som muligt efter 9. august, idet man ikke ønsker at have en udtjent bygningsmasse stående som bare bliver mere og mere skæmmende dag efter dag. Derfor har kommunen udbudt arealet ved Hobrovej til salg til byggefirmaer som har en brugbar ide der falder i tråd med byrådets ønsker. Fristen for indgivelse af tilbud slutter om få dage.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"