Aars ægtepar franarret 48.000 kroner efter mail om "tilfredshedsundersøgelse"
Af Ture Damtoft, Fredag, 02/08/2024 10:41
AARS: En forbrugerundersøgelse og løftet om en valgfri parfume til en værdi af 1300 kroner endte med at koste et ægtepar fra Aars 48.000 kroner.
En 70 årig kvinde modtog lørdag en mail, der tilsyneladende var fra kundeprogrammet Club Matas.
- Det var en tilfredshedsundersøgelse, som så vældig tilforladelig. Jeg modtog den lørdag eftermiddag, og så havde jeg lidt tid søndag aften til at udfylde den. Jeg skulle lige betale 27 kroner til GLS for levering af gaven, men mit kort ville ikke du, så jeg fik min mands, og så har de jo kontrolcifrene, fortæller den 70 årige kvinde, der helst vil forblive anonym, men som fortæller helt åbent om bedrageriet til Aars Avis, for hun vil gerne hjælpe andre til at undgå at blive snydt og bedraget på samme måde.
Cybersikkerhed
Ved Center for Cybersikkerhed (CFCS) registreres anmeldelser om forsøg på bedrag eller tilfældene, hvor det er lykkedes.
Om det er Sygeforsikringen Danmark, der vil indsætte penge på en konto men lige beder om de betalingsoplysninger, ethvert medlem gav dem ved indmeldelsen.
Eller Danske Domstole der sender en mail fra Rigspolitichefen om en domfældelse, der kræver handling fra modtageren.
Begge ligger højt på listen i denne uge, og hvor den første er et forsøg på bedrag for penge og den anden et forsøg på hacking.
Topscoreren i denne uge er en sms fra Norlys om betaling, som ikke er gået igennem, hvor modtageren skal opdatere betalingsoplysninger - igen forsøg på bedrag.
I alle tre tilfælde har hverken Sygeforsikringen Danmark, Danske Domstole eller Norlys noget som helst med de falske mails og sms at gøre.
Lænset kontoen
Det har Matas heller ikke med mailen, der tilsyneladende er fra Club Matas, og som CFCS også har modtaget anmeldelser om.
Ved bedrageriet i Aars blev kreditkortoplysningerne givet og bekræftet via MitID søndag aften, og natten til onsdag blev der trukket 48.000 kroner fra ægteparrets fælles konto.
- Der gik tre dage, og så gik det ellers hurtigt med at få lænset kontoen. Der stod "Romania" på mange af overførslerne, og mange af dem var på 1732 kroner og 74 øre. Vi fik travlt med at kontakte sparekassen og få spærret kontoen og MitID. Jeg føler mig så naiv, og man kan jo spørge om, hvem der kunne tro, man får en parfume til 1300 kroner for at svare på spørgsmål. Men min datter har arbejdet i Matas, og hun har jo fortalt, at tingene ikke koster Matas meget, og mailen var så overbevisende, fortæller den 70 årige kvinde.
Hun føler sig lidt dum og naiv, men det er der ikke grund til ifølge CFCS, der for det første intet har med alderen at gøre, om man bliver snydt eller ej. Og for det andet at mails og sms bliver mere og mere overbevisende.
Ikke eget ansvar
Forbrugerrådet tænk mener heller ikke, det er forbrugernes eget ansvar, når de bliver svindlet.
- Svindlerne bliver bedre og bedre, og derfor er det ikke rimeligt at gøre det til forbrugernes eget ansvar, at de bliver snydt. Det kan være stort set umuligt at se forskel på reelle mails og phishing mails. Derfor mener vi heller ikke, det er groft uforsvarlig adfærd fra forbrugeren, når de bliver snydt af phishing mails. I Forbrugerrådet Tænk arbejder vi for at få ændret fortolkningen af loven, således at forbrugerne har en selvrisiko på 375 kr. og ikke på 8.000 kr., udtaler Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet Tænk.
Tilbage i Aars bruger ægteparret de kontanter, de heldigvis havde liggende. Og når MitID og Dankort kan bruges igen, bliver det ikke på nettet.
- Jeg har altid sagt, at jeg ikke vil handle på nettet eller give mine betalingsoplysninger der. Det er første, sidste og eneste gang. Da jeg kiggede nærmere efter, kunne jeg godt se, der var noget forkert ved adressen, som mailen kom fra. Det er så træls, man ikke kan stole på nogen, siger den 70 årige kvinde.
Efter at være blevet snydt har de nu downloadet en app, der hedder "Mit Digitale Selvforsvar", som Forbrugerrådet Tænk har lavet.
På den kan man anmelde forsøg på bedrageri og se hvilke mails og sms, der er i omløb. Mailen fra "Club Matas" kom først på listen torsdag.
Ordet er dit