Aars Handel beder om mere lokal opbakning
Af Ture Damtoft, Torsdag, 21/11/2024 14:06
AARS: Det store juletræ er sat op på Gorms Torv og takket være frivillige fra Aars IK er der kommet guirlander op i Himmerlandsgade.
I butiksvinduerne er stjernerne, julekuglerne og julemændene kommet frem, og den store røde postkasse til lodtrækning af julegaver står klar på Kimbrertorvet, når man har gjort en handel i byens butikker. Snart kommer det store lysende Aars-skilt tilbage efter en reparation, hvor “S”-et er blevet rettet ud.
Aars er klar til julehandelen, og ugerne frem til nytår kan betyde forskellen mellem et godt eller dårligt år for byens butikker.
- I langt de fleste brancher ligger omsætningen i december på mellem 20 og 30 pct. af omsætningen, så julehandelen er fuldstændig afgørende, siger handelschef Jesper Nielsen.
I sidste uge lancerede han og butikkerne en kampagne for at få kunderne til at droppe web-butikker og i stedet få deres gode tøj på og gå ind i de fysiske forretninger
- Der er mange kunder, som i god tro bestiller noget på nettet til afhentning i en butik i Aars. Så tror de, de bidrager til den lokale handel, men i mange tilfælde er det en udgift for butikken, som skal håndtere pakken, nogle gange også sende den retur, og ofte uden at få så meget som en krone for det. Det er ofte ren udgift. Jeg vil opfordre alle til at gå ned i butikken og købe varen eller bestille den hjem. Så er det butikken, der får omsætningen, og så kan den og Aars Handel blive ved med at bakke op om alt det, der sker i Aars, både i Himmerlandsgade og i foreningerne, siger Jesper Nielsen.
Byerne blomstrede
Det er butikker, som er en del af en kæde, han taler om.
Butikkens del af salget er alt fra nul kroner til en del af overskuddet. Det sidste er sjældent.
Men det er tilfældet for Kop & Kande, som ejes af Jørgen Højrup Jensen, der også driver butik i Farsø.
Han forstår bekymringen om nethandel, men peger også på andre udfordringer.
- Nethandel er generationsbestemt, tror jeg. De, som er født og opvokset i 60erne op til 90erne og måske endda 00erne, har oplevet, hvordan byerne blomstrede. De yngre har set, hvordan byerne ser ud i dag med flere tomme butikker. Sammen med Aars Handel har vi har valgt at gå prismatchets vej. Og ja, så er det kun en udlevering af pakken i mange tilfælde, men så kender de os, og kommer forhåbentlig en anden gang i butikken for at købe. Jeg læste, at man får den by, man fortjener, og det passer. Den sidste skanse i en by er en dagligvarebutik, og vi har flere butikker med dagligvarer og detailhandel i både Aars og Farsø. Vi vil selvfølgelig gerne have flere butikker i centeret i Farsø, men den vil jeg gerne sende videre til bankerne, siger Jørgen Højrup Jensen.
Er her da endnu
Han bruger sin egen baggrund som eksempel.
Udlært i korn og foderstoffer hos DLG i Vesthimmerland fik han i 1989 et lån på 500.000 kroner for at købe sin første butik.
Da skobutikken i Farsø lukkede, var der to potentielle købere.
- Desværre kunne ingen af dem låne penge i banken. Den ene havde endda penge nok men havde bare ikke erfaring fra en skobutik. Selvom han ville beholde det erfarne personale, og vi ville støtte ham så godt som muligt i handelsstandsforeningen, ville ingen af de to banker låne ham penge. Det, synes jeg alligevel, var vildt nok, og jeg er her da endnu og har to butikker uden at have arbejdet i butik før. Det var så også god erfaring at skulle handle med landmænd, som aldrig vil betale den fulde pris, så jeg er blevet godt oplært af dem, siger Jørgen Højrup Jensen med et smil.
Han forstår udfordringerne med de kunder, som sidder og finder gaver til familien på nettet, men samtidig ser han også en anden udfordring.- Firmaer i Aars køber ofte gaver til personalet på nettet, og det er jeg ked af. Der arbejder i hvert fald 2000 mennesker i Aars, og det er mindst en million kroner, der forsvinder ud af Vesthimmerlands Kommune på denne måde. Her vil jeg gerne rose Farsø, hvor 80 pct., af de erhvervsdrivende køber julegaver til deres ansatte lokalt.
Vi har talt sammen i butikkerne i Aars, og vi har tilsammen under 20 virksomheder, der køber julegaverne lokalt.
Jeg ville ønske, at virksomhederne gik til Jesper Nielsen og fortalte, hvad de har brug for. Så skal vi nok løse det og give dem nogle gode muligheder. Det ville gøre en meget stor forskel for os, siger Jørgen Højrup Jensen.
Betyder bare alt
Bliver hans ønske opfyldt og Jesper Nielsens opfordring fulgt, skal det nok blive en god og travl jul i Aars.
Hyggelig og lysende bliver den med julepynt og julelys, som helt sikkert vil tiltrække besøgende, som forhåbentlig også bliver gode kunder.
- Der kommer en stor julemand og det store Aars lys bliver tændt torsdag. Julehygge betyder bare alt. Bare man ser et billede fra en by med flotte julelys og julepynt, så får man jo lyst til at besøge byen.
Derfor skal Aars og Himmerlandsgade stå så flot som mulig, så alle kan nyde det, hygge sig og købe gaver her. På den måde kan Aars fortsat have masser af detailbutikker og julehandel, siger handelschef Jesper Nielsen.
Ordet er dit