Aars sætter punktum for 150 års jubilæum - stor fest fredag

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 04/08/2021 08:20

AARS: Nu skal der sættes punktum for Aars Bys 150 års jubilæum som var i 2020, men som blev forlænget med første halvdel af 2021 på grund af Corona-restriktionerne. Afslutningen sker på fredag, 6. august, hvor byjubilæumskomiteen går sammen med Aars Handel om et stort arrangement på Kimbrertorvet i Aars. Det bliver samtidig en genåbningsfest for detailhandelen.- Der mangler dog en enkelt jubilæumsaktivitet, som først kan gennemføres senere, og som det er for tidligt at løfte sløret for nu, siger formanden for jubilæumskomiteen, tidligere bankdirektør Poul Damgaard, Aars.

Der var lagt op til en markering af Aars Bys 150 års jubilæum med et program for hele 2020. Der var planlagt omkring 150 aktiviteter og events i samarbejde med lokale foreninger, institutioner og private ildsjæle. Alle havde gjort et stort forarbejde, og det lykkedes også at komme godt igang i januar 2020, men allerede 11. marts måtte komiteen lukke ned for aktiviteterne, da statsminister Mette Frederiksen udstedte forbud mod at samles på grund af frygt for Corona-smitte. Det lykkedes at gennemføre omkring 40 af de planlagte aktiviteter inden 11. marts.

Mange aktiviteter blev derefter aflyst, og andre udsat i håb om, at det kunne lade sig gøre at gennemføre arrangementerne senere i 2020. Sådan gik det ikke, og byjubilæumskomiteen tog sig den frihed at tage første halvår af 2021 med i håb om, at det så kunne lade sig gøre, men på grund af nye Corona-restriktioner blev festligholdelsen ikke så omfattende, som den var tænkt.

- Det var ærgerligt, for et 150 års byjubilæum er en god anledning til at gøre opmærksom på, hvad vi kan og står for i Aars. Vi satsede på en festligholdelse med folkeligt islæt hele året, men sådan blev det ikke, siger Poul Damgaard, som nu glæder sig til på fredag, 6. august, hvor han også vil løfte sløret for, hvad der skal ske med resten af de penge som sponsorer havde stillet til rådighed for festligholdelsen. Der er tale om et anseeligt beløb, og der er lagt en plan, så pengene bliver anvendt, så de kommer flest mulige til gode.

Stor fejring fredag

Fredag eftermiddag spiller Kimbrergarden i Himmerlandsgade og på Kimbrertorvet for ligesom at slå arrangementet igang. Lidt senere vil Poul Damgaard foretage den officielle afrunding af byjubilæet og lægge op til genåbningsfest.

Bagefter taler borgmester Per Bach Laursen inden Marianne Klausen og Jan Mygind synger og spiller Aars-Sangen 2020, skrevet specielt i anledning af 150 års jubilæet.

Der bliver mere musik på Kimbrertorvet når folkemusikgruppen ”Mindst 4” underholder. Det sker inden ”Chief 1” og Thomas Buttenschøn slår genåbningen af Aars igang med en times koncert. Herefter markerer Himmerlands Saluteringslaug genåbningen med en kanonsalut, og programmet rundes af med underholdning ved folkemusikgruppen ”Mindst 4”.

Butikkerne i Aars har udvidet åbningstiden i anledning af genåbningsfesten. Vesthimmerlands Museum og Lokalhistorisk Arkiv i Aars har lavet en historisk udstilling om Aars by, som man kan se i butikslokalet Himmerlandsgade 78. I Himmerlandsgade 71 kan man desuden se arkitektfirmaet Arki-Labs plancheudstilling med fremtidsvisioner for Aars.

- Vi forsøger med de to udstillinger at lave en overgang fra fortiden til fremtiden. Byjubilæet er også et forsøg på at binde noget mere sammen via samarbejde. Det er der allerede kommet meget godt ud af, så selv om en del af jubilæumsprogrammet måtte aflyses, har forberedelserne absolut været det hele værd. I komiteen tror vi på, at kimen er lagt til mere samarbejde til gavn for Aars og flere aktiviteter for byen og borgerne i fremtiden, siger Poul Damgaard.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"