Adel og kongemagt for fuld skrue - SE BILLEDERNE HER

Tirsdag, 13/10/2015 13:42

- Hvad mere kan en formand ønske sig, siger formand Bo Jakobsen og fortsætter. Det er vist den perfekte opladning til næste års jubilæumsår og jeg glæder mig allerede til vort evalueringsmøde, som også bliver en slags startskud på arbejdet med næste års middelalderdage.

 

Årets tema var ”Adel og Kongemagt” og det blev udlevet på forskellig vis i løbet af de 2 dage på Vitskøl. Hver halve time ventede der et nyt spændende middelalderligt programpunkt, som både i dramatisk fremførelse og fortælling gjorde store indtryk, som var man landet midt i middelalderen og i historiens vingesus. Her fornemmede man virkelig forskellen mellem konger, dronninger, adelsmænd og riddere.          


Et eksempel herpå var det kongelige taffel, hvor flere lokale medvirkende spillede konger og dronninger fra middelalderen og gæsterne fik mange eksempler på at kongemagten og adlen ikke altid kunne enes og at uenighed dengang også kunne forårsage en noget tidlig død, selv for en konge.


Et andet drama var krøniken om Arn og Cecilia. Det elskende par som opdages, og som straf skilles ad med 20 år til det Hellige Land Jerusalem for Arn og mindst lige så mange år i kloster for Cecilia. En historie, som menes kunne have udspillet sig på Vitskøl.      

 

Og naturligvis har riddere og kampscener en særlig plads i programmet for Middelalderdage. Gruppen Warwicks lejr viste fægtning, hvor det blev slået fast at en duel normalt kun varede et par sekunder, inden den ene duellant måtte give tabt med sit liv.    

 

Og så var der for første gang ægte ministerbesøg. Skatteminister Karsten Lauritzen trådte til som kongelig skatteopkræver på markedspladsen og løste opgaven storartet trods vrangvillighed fra enkelte af de handlende.  I hvert fald kunne hans hjælper bære på en tungere og tungere skattekiste med enkelte stykker af det pureste guld. Om skatteopkræveren undervejs bemærkede, at man kunne betale med noget så ”middelalderligt” som Mobile Pay, skal være usagt.      

 

For børn var der indrettet et helt område på deres præmisser med middelalderaktiviteter. Her kunne man bemærkelsesværdigt nok finde stigegolf i en middelalderlig udgave.    

 

Arrangøren glæder sig over endnu et par særdeles vellykkede middelalderdage og tænker mere på den gode stemning og glade gæster end nødvendigvis antallet af gæster, der var på niveau med de seneste år. Næste år er 10. gang med middelalderdage på Vitskøl Kloster og en succesfuld afvikling af dette års middelalderdage kan det kun give inspiration til, at sætte alle sejl til i jubilæumsåret.

se flere billeder her

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"