Advokat i Aars har selv oplevet klient-trusler

Af Ture Damtoft, Torsdag, 15/05/2025 08:29

Bitten Kjærsgaard ønsker samme beskyttelse som dommere, domsmænd og anklagere

AARS: Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil have bedre beskyttelse af offentligt ansatte, og regeringen har fremsat et lovforslag til behandling i Folketinget.
Det indbefatter et ønske fra Danske Advokater efter adskillige eksempler på trusler og chikane fra klienter.
Et ønske som advokat Bitten Kjærsgaard, med praksis i Aars, deler efter selv at have været udsat for trusler og chikane.
- For min retsfølelse synes jeg, at jeg skal have samme dækning som dommeren, domsmændene og børnesagkyndige. Jeg er beskikket advokat, og det er jo staten, der betaler min løn, og så skal jeg også have samme retssikkerhed. Justitsministeren sammenlignede det med buschauffører: At hvis det er en privat chauffør, er han ikke dækket af straffelovens paragraf 119, men offentligt ansatte er, siger Bitten Kjærsgaard.
Hun har flere gange været modtageren af vredesudbrud fra klienter, som har tabt deres sag.

“Værste menneske”
Men med sig har hun en sag med klient, der overskred alle grænser efter at have taget en sag som beskikket advokat i Familieretten i foråret 2019.
Det var ifølge klienten Bitten Kjærsgaards skyld, og kort efter tikkede den første af mange ubehagelige beskeder ind på mobilen.
- Det var beskeder som, “tro mig, jeg gør alt for at ødelægge dig” eller “Du er det værste menneske, jeg kan forestille mig”. Det var på min private telefon og fredag aften eller lørdag eftermiddag. Det var tydeligt, at det var tidspunkter, hvor jeg kunne mærke, han var påvirket, siger Bitten Kjærsgaard.
Chikanen blev gradvist værre, men Bitten Kjærsgaard anmeldte det ikke, fordi hun tænkte, at det måtte en advokat kunne tåle.
Sideløbende fortsætter sagen, og når hun inden retsmøder konfronterer klienten med beskederne, får hun at vide, at han bare har været frustreret. Men det stopper ikke.
Der var både en straffesag og en familieretssag, og begge blev tabt i foråret 2020.
- Der kunne ikke være et andet udfald af sagen. På grund af forholdene hos klienten, var det ikke realistisk med et andet udfald, siger Bitten Kjærsgaard om sagen.
Herefter tog chikanen til, men det var først efter at have modtaget en dødstrussel, at hun endelig anmeldte det til politiet.
- Jeg overvejede, om jeg skulle anmelde det. Nogle gange tillader vi måske, at vores personlige grænser bliver overskredet, fordi klienter har det svært, og så forstår man jo godt, at de bliver frustrerede. Min chef sagde: Anmeld det for pokker, men jeg tænkte, om jeg ikke bare kunne få lov at passe mit arbejde og være i fred. Men da jeg så beskeden “du burde slåes ihjel” kl. 22.24 en aften, og så en halv time senere “og det mener jeg”, blev jeg skræmt og bange for at gå udenfor mit hus, fortæller Bitten Kjærsgaard.

Begyndte at græde
Dråben, der fik hende til at gå til politiet, kom på et kursus.
- Jeg talte med underviseren på et kursus for bistandsadvokater, hvor jeg begyndte at græde. Hun sagde, jeg skulle anmelde det, og først der gjorde jeg det, siger Bitten Kjærsgaard.
Der blev rejst tiltale mod klienten, som blev idømt tre måneders betinget fængsel i 2021.
Chikanen stoppede alligevel ikke før året efter, og oplevelsen har sat sine spor.
- Jeg har det fint i dag. Men nu, hvor vi snakker om beskyttelse, kommer det frem igen, fordi man taler med kollegaer. Jeg er stadig ikke helt tryg ved at gå udenfor, og bliver det nok heller ikke, siger Bitten Kjærsgaard.
Et beslutningsforslag om at give alle beskikkede sadvokater beskyttelse i straffelovens paragraf 119 blev nedstemt i Folketinget 3. april i år.
Advokatsamfundets retssikkerhedsanalyse fra november 2024 viser, at 35 procent af forsvars- og familieretsadvokater har oplevet trusler eller chikane i forbindelse med deres arbejde. For advokater generelt gælder at det er hver femte.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"