Aflysning af lejrskoler bliver taget op af byrådet

Af Ture Damtoft, Torsdag, 29/04/2021 10:09

AARS: I sidste ende kommer det vel ned til mavefornemmelse; skal lejrskoler tillades eller ikke?

Som skrevet i Aars Avis denne uge, har Vesthimmerlands Kommune sendt en skrivelse ud til alle skoler med besekden om, at lejskoler skal aflyses.

Den beslutning er truffet af de personer, som indgår i kommunens sundhedsberedskab efter at have modtaget en skrivelse fra Børne- og Undervisnings-ministeriet, hvor et punkt lyder: "Sociale arrangementer med et primært socialt formål såsom klassefester og fælles morgenmad bør aflyses. Arrangementer, der primært har et fagligt formål, bør afholdes i almindelig dagstid og uden kontakter på tværs af klasser. Kolonier, lejrskoler og studieture over flere dage bør derfor også aflyses".

Den konservative byrådsgruppe har nu bedt om, at emnet behandles på byrådsmødet i dag torsdag 29. april.

I indstillingen skriver Signe Nøhr (K) på vegne af gruppen, at "den konservative byrådsgruppe er af den opfattelse, at vores skolelever skal have lov til at komme på lejrskoler, når de alligevel bliver testet flere gange om ugen, og skal afsted i deres klasser, som de ellers ville modtage undervisning sammen med. Det skal ses i relation til situationen lige pt. hvor seneste genåbning har betydet åbning af barer og værtshuse, restauranter, storcentre, indendørsidræt, lempelse af forsamlingsforbud, større genåbning af uddannelsesområdet, tilskuere på stations osv".

Et spørgsmål om fortolkning

Mere principielt er det sundhedsberedskabets beslutningskompetence Signe Nøhr vil have vurderet.

- Den 4. april sidste år udlagde byrådet beslutningskompetencen til sundhedsberedskabet, og de har truffet mange gode beslutninger i corona-forløbet, som ingen har kunnet være uenige i. I det konkrete eksempel med lejrskolerne har vi et fortolkningsspørgsmål på et tidspunkt, hvor Danmark er ved at åbne op igen. Derfor vil vi have en diskussion i byrådet, hvor vi håber at kunne samle et flertal for at tillade eleverne at komme på lejrskole i de grupper og med de retningslinjer, som gælder på skolerne, siger Signe Nøhr.

I forældregruppen for de to 6. klasser på Østermarkskolen i Aars er håbet, at eleverne får lov at komme aftsted; om det så er på denne eller lige på den anden side af sommerferien.

- Det virker som en automatisk reaktion at følge anbefalingerne, men her kan vi godt selv tage en beslttning på vegne af de her børn og prioritere børnenes lejrskoler. Vi håber, at byrådet beslutter, at de her ture kan foretages på en sundhedsansvarlig vis og prioriterer, at man kan sende børnene afsted, siger Signe Atim Allimadi på vegne af gruppen.

Hvad nu hvis corona?

Hvem har så ansvaret, hvis der kommer et udbrud af corona på sådan en lejrtur?

- I hele den her genåbning, hvor vi er begyndt at sende vores børn i skole igen, lever vi hver dag med risiko for, at børnene kommer hjem med smitte fra skolen, fra danseklaser, fodbold osv. Så jeg tænker faktisk, at hvis man følger alle retningslinjer, kan vi stå inde for, at vi har børn, der gerne vil afsted. Det er et svært spørgsmål, men vi vil forholde os til det. Snart kan vi igen komme i biograf, i motionscenter og børnene i skole hver dag, og som en del af at livet går tilbage til noget mere normalt, mener vi stadig, at en del af at komme godt igennem corona er, at børnrne får lov til at afslutte deres mellemskole med en traditionel lejrtur med hinanden og lærerne. Hvis de sundhedsfaglige myndigheder kommer med en skrivelse om, at det ikke længere er noget, man ikke bør, men at det er uforsvarligt, skal vores beslutningstagere naturligvis efterlere det. Men det er ikke det, der er tilfældet, siger Signe Atim Allimadi.

Skulle byrådet beslutte at tillade lejrskoler, skal det gå hurtigt. Togbilletter hos DSB skal bestilles 10 uger i forvejen, så medmindre der er lidt fleksibilitet fra statsbanernes side, er det allerede for sent at få børnene afsted på denne side af sommerferien.

Byrådsmødet begynder kl. 16 og bliver live-streamet på kommunens facebook-side.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"