Asbest-kursus til minkavlere i Aars

Af Ture Damtoft, Mandag, 10/05/2021 10:26

AARS: Gennem et nyt samarbejde mellem rådgivnings virksomheden Agri Nord og Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG) i Aars bliver nu tidligere minkavlere opkvalificeret til selv at kunne håndtere nedrivningen af deres produktionsfaciliteter.

Det sker gennem "3i1" kurser, hvor der undervises i håndteringen af asbest-plader og farligt gods.

Den sidste del er erfa-grupper for minkavlerne og deres pårørende.

Mange minkhaller er af ældre dato og har derfor asbest tagbeklædning, og får minkavlerne lov til selv at demontere hallerne, skal det nye kursus klæde dem på til at gøre det ansvarligt og lovligt.

På kurset lærer de, hvordan man håndterer, fjerner og bortskaffer udvendig asbest, så det er i overensstemmelse med lovgivningens krav. Undervejs bliver de opdateret på sundhedsfarer, risici, arbejdsmetoder, helbredskontrol og værnemidler.

Indtil videre er der planlagt tre kurser med plads til 15 på hvert hold, og der kommer muligvis tre kurser mere til efteråret.

- Hvis minavlerne får lov at pille deres bygninger ned selv, så skal de have det kursus for at kunne håndtere det forsvarligt. Hvis staten skal gøre det, så skal der hyres en masse medarbejdere. Jeg tror ikke, der er kapacitet til det fra statens side, og det jeg hører, er at ejerne selv helst vil gøre det. På en del minkfarme er der en blanding af gamle og nye minkhaller, på de gamle er det nok asbest-plader. Det kan være de gamle ikke er blevet brugt, og men de skal jo rives, selvom vi fortsat venter på en endelig afklaring på hvornår, det skal gøres og erstatningen til minkavlerne, siger teamleder for HR og rekruttering ved Agri Nord, Vittus Bernlow .

Han har været med til at tilrettellægge kurset, der kom i stand gennem en samtale med virksomhedskonsulent ved HEG, Lars Kjeldgaard Pedersen.

Nok er det primært et uddannelsessted for unge, men skolen er hele tiden på udkig efter muligheder for at styrke erhvervslivet.

- Det handler om, at vi som skole er på udsigt efter at være værdiskabende samrbejdspartner for erhvervslivet. Det her kursus er opstået på baggrund af, at jeg talte med Vittus om at lave et samarbejde. Ud fra den snak identificerede vi, at der er et behov her og nu for at klæde minkavlerne på for at kunne håndtere nedtagningen af deres egne bygninger. Fra skolens side skal der ikke herske tvivl om, at vi håber på det kan være startskuddet til yderligere samrbejde med henblik på andre muligheder for kompetenceløft for medarbejdere indenfor landbruget, siger Lars Kjeldgaard Pedersen.

Erfa-grupper

Udover håndteringen af asbest og farlige produkter er der også etablering af erfa-grupper med i kurset.

Der opereres med tre, et for tidligere minkavlere med ønske om stadig at drive egen virksomhed, et for tidligere minkavlere og driftsledere med ønske om jobskifte og det sidste for ægtefæller og pårørende.

Hensigten med erfagrupperne er at give deltagerne afklaring og finde løsningsmuligheder for den enkelte.

At ægtefæller og pårørende inddrages er absolut vigtigt, forklarer Vittus Bernlow.

- Kvinderne er meget tæt på manden. Hvordan forholder man sig til en mand, som før arbejdede 60 timer i gruppen og har mistet et erhverv? Det kan være en stor udfordring. Når vi skal tale om helbred, så er det kvinderne, vi skal have fat i. Vi skal f.eks. have noget med sundhedstjek hos dem, så er det kvinderne, der tager fat i manden. Der kan være frustration med håndterng af medarbejderne i et projekt om ledelse, så vil vi gerne have ægtefællen med, for så ved jeg, der sker noget. De tager lige fat i manden, og skubber til dem, så det er rigtig godt for os, at have kvinderne med, siger Vittus Bernlow.

Agri Nord har også tilbud om hjælp fra en socialkonsulent, der kan henvise til psykologhjælp, hvis det er ønsket.

- Det er for minkavlere, som måske kunne have brug for at tale med en udefra. Der har de et rum bare for dem, og det er vigtigt fordi, hvor meget kan man håndtere i familien? Minkavlerne gjorde meget for at få medarbejderne godt afsted. Nu glæder de sig til at komme på det her kursus og fortæller mig, at det bliver godt at komme hjemmefra, siger Vittus Bernlow.

Siden november har han ligget mere eller mindre vandret for at finde stillinger til tidligere ansatte på minkfarme. Nu er det minkavlernes tur til komme hjemmefra og få hjælp af hinanden til at komme videre.

- Jeg glæder mig helt vildt til at møde dem, for at høre hvor de er, og hvad vi kan tilbyde dem og hjælpe dem til at se fremad og få en fornuftig hverdag igen. Vi har de tre kurser planlagt nu. To i maj og et i juni, hvor der stadig er få pladser igen. Så har vi planer om tre mere til efteråret, og vi kører det antal kurser med HEG, som der er behov for, siger Vittus Bernlow.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"