Barnets Blå Hus i Aars presses af sparekniven

Af Ture Damtoft, Onsdag, 14/05/2025 09:10

Reduceret personale og færre børn efter tilskudsnedskæring

AARS: Barnets Blå Hus i Aars står til at miste over tre fjerdedele af det årlige drift tilskud fra Socialministeriet og må skære drastisk i timetal og derfor også anttalet af forløb for børn og unge.
Gennem snart 10 år har Barnets Blå Hus på Vølundsvej i Aars hjulpet børn og unge fra 0 til 20 år til et bedre liv og til at bryde en social arv med misbrug og mistrivsel.
322 børn har fået hjælp siden opstart 2016. Barnets Blå Hus hjælper årligt omkring 55 børn.
Lige nu er 42 børn og unge tilknyttet huset, hvor de får hjælp fra professionelle terapeuter, men antallet af unge, målgruppen og antallet af terapeuter skal nu reduceres.
- Vi går fra 48 terapeuttimer til 12 og fra en fuldtidsleder til syv timer. Det kommer til at betyde afskedigelser af medarbejdere og et reduceret tilbud. Fremadrettet vil målgruppen være 0 til 11 år, og vi vil kunne hjælpe 18 børn om året i kortere forløb, siger leder Ole Smed.

Størst stigning
Tilskuddet fra Socialministeriet er gået fra 1,8 mio. kr. om året til 400.000 kroner, efter der blev indført en ny fordelingsnøgle.
Her regnes støtten ud fra, hvor mange børn der bor i hver region og tildeler lige mange penge per barn.
- Det er vel også rimeligt, men vi kan bare se, at de tre Barnets Blå Hus i Nordjylland tilsammen hjalp 150 børn i 2024, og vi har været gode til at rekruttere dem, siger Ole Smed.
Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed udgav i april 2021 rapporten Børn og unge med psykiatrisk debut.
I rapportens analyse sættes der fokus på udviklingen og niveauet i antallet af børn og unge på tværs af regioner og kommuner. Analysen viser, at antallet af børn og unge med første kontakt til sygehuspsykiatrien på landsplan er steget f ra ca. 7.500 i 2008 til ca.
10.700 i 2018. Det svarer til en stigning på knap 50 procent målt i forhold til 1.000 0-17-årige, og der er store forskelle i udviklingen i regionerne.
Antallet af børn og unge med psykiatrisk debut er steget med 136 procent i Region Nordjylland, mens det er steget med 25 procent i Region Hovedstaden og 37 procent i Region Syddanmark.
- Der er jo en grund til, at stigningen er så stor i Nordjylland, og jeg kan kun se, at det er fordi, problematikkerne er mere massive her. Mistrivsel over flere generationer og ikke nok faguddannet personale til at hjælpe tidligt, siger Ole Smed.

Fordelen ved tidlig indsats
Den tidlige hjælp er grundstenen i arbejdet, for tidlig indsats giver de største fordele for både barnet og for samfundet, for i sidste ende kommer der forhåbentlig en velfungerende borger, som bidrager til samfundet.
En pointe der fremhæves igen og igen af politikere og andre aktører i psykiatrien, og som Ole Smed er lidt træt af.
- Trenden er, at man skal sige, vi får velfungerende borgere, som kan være med til at bidrage. Men det er jo indlysende, og hele det offentlige system burde tænke i den retning og afsætte de nødvendige midler til den tidlige indsats. Det værst tænkelige for mig er, at der er børn, som ikke får hjælp. Fordelen ved tidlig indsats er helt indlysende, at der er børn, unge og voksne, som ikke kommer til at stå i køen i psykiatrien, fordi de bliver hjulpet tidligt nok. Jo tidligere man kan lave behandling og forebyggende indsats, jo mindre er problemet, og derfor kan vi arbejde med det og håndtere det. Og ja, så kommer der forhåbentlig en velfungerende borger ud af det, men det gør der ikke ved at sænke støtten til den tidlige indsats, som Barnets Blå Hus og andre aktører tilbyder, siger Ole Smed.
I Region Nordjylland er der tre Barnets Blå Hus i Aars, Aalborg og Frederikshavn, men fremover vil der kun være to.
- Det i Aalborg bliver lukket, og vi kommer fremadrettet sammen med Frederikshavn til at skulle dække Nordjylland. Vi har selvfølgelig forholdt os til de muligheder, Socialstyrelsen har givet os, og der er ikke så meget at stille op. Lige nu ved vi, at vi har 42 børn i huset om ugen, og det antal vil blive ved med at være der, indtil deres seks måneders forløb er slut, og så vil vi gøre, hvad vi kan, for at rejse lønkroner fra fonde og private, siger Ole Smed.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"