Beskæftigelsesbudget sprængt med 53 mio.

Af Ture Damtoft, Onsdag, 09/12/2020 08:30

VESTHIMMERLAND: Alle vidste, at Covid-19 ville blive dyrt -især på beskæftigelsesområdet, hvor der har været kompensationspakker og flere ledige, som tilmed har været uden job i længere tid.

Sygemeldte har også været syge i længere tid, mens eksempelvis hospitalet i Farsø var omgearet til Covid-19 beredskab, kunne de sygemeldte ikke behandles hverken der eller andre steder. I Vesthimmerlands Kommune lander regningen på beskæftigelsesområdet på 53 millioner kroner.

- Det er rigtig mange penge. Og jeg kan jo ikke tillade mig at bryste mig af, at vi har lagt mange penge i den fælles kasse i andre år. Men, det er jo ikke bare i vores kommune. Budgettet er overskredet i langt de fleste kommuner. Det er i hele Danmark og i hele verden, at Corona-virus har ramt hårdt.

Det skulle gerne ændre sig i løbet af næste år, men vi skal nok derhen, før det bliver bedre, siger byrådsmedlem Brian Christensen (DF), som er formand for Bekæftigelsesudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Sygedagpenge tegner sig for rundt regnet 15 mio. kr, og forsikrede ledige - som dermed skal have dagpenge - tegner sig for godt 18 mio. kr.

Den tredje større udgiftspost er ikke direkte relateret til Covid-19, da der er tale om merudgifter til førtidspension på godt 20 mio. kr., fordi reglerne er ændret, så eksisterende førtidspensionister overgår til folkepension et år senere. Og, reglerne er lempet, så flere har fået tilkendt førtidspension.

Antallet af ledige er fra oktober 2019 til september 2020 steget med 200 i Vesthimmerlands Kommune.

Regning kommer

- Tallene i 2020 ligger milevidt fra det, vi er vant til at se. Vi blev jo sat i stå af Covid-19. Af tallene fremgår, at langt de fleste nye ledige skyldes Covid-19, og jeg synes jo, at 200 nye ledige er et højt tal, siger Brian Christensen.

Han ærgrer sig naturligvis, men har svært ved at se, at Vesthimmerlands Kommune kunne have gjort noget anderledes. Selvom han ikke er fan af statsminister Mette Frederiksen, vil han ikke kritisere nedlukningen i foråret.

- Nedlukningen var nok nødvendig, når smittetallet var så højt. Så er vi jo nødt til at gøre noget. Vi kan håbe, at det her kaos snart sænker sig, men jeg frygter, det fortsætter langt ind i det nye år. Det er op ad bakke, og jeg kan godt forstå, hvis nogen bliver frustrerede. Det irriterer også mig, men der er ikke rigtig andet at gøre end at rette ind efter retningslinjerne. De er måske ikke altid helt gennemtænkt, når vi f.eks. må være 200 i kirken, når vi sidder ned, men kun 50, når vi står op. Så skal vi jo ligesom gå ud i hold. Heldigvis er langt de fleste forstående, og vi kan jo se, hvordan det ser ud i andre lande. Men, der kommer en regning. Det bliver megadyrt, inden det her er ovre, det kommer borgerne til at mærke på den ene eller anden måde, mener Brian Christensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"