Borgmester inspirerede til solcelleprotest ved Vester Hornum
Af Ture Damtoft, Onsdag, 23/10/2024 08:00
VESTER HORNUM: Der er opstillet et nyt blikfang ved Vester Hornum, hvor Søren Vasegaard sammen med et par andre har taget initiativ til en hjemmelavet model af en solcelle.
Det er en model af de solceller på op til 4,5 meters højde, og dækkende et areal på omtrent 30 kvm., som firmaet Bio Circ vil stille op på et 630 hektar stort areal i landskabet mellem Farsø, Haubro, Hornum og Vester Hornum.
- Jeg blev lidt inspireret af vores borgmester, Per Bach Laursen der har sagt, at når han ser de røde lys i toppen af vindmøllerne, så vidste han, at han var på vej hjem. Så vi har lavet solcellen, så han kan se, hvornår han er på vej til og fra arbejde, siger Søren Vasegaard med lidt himmerlandsk lune.
For “solcellen” er mere end en vejviser for borgmesteren eller andre.
Den skal i følge Søren Vasegaard gøre det muligt for både borgmesteren og alle andre at få et visuelt indtryk af de 126.000 solceller, som muligvis skal stilles op på et stort areal midt i kommunen.
- Nu kan folk se, hvor store solcellerne bliver. Den attrap, vi har lavet, fylder ret godt, og Bio Circ vil stille 126.000 op i det ene projekt, og det er måske lavt sat, for vi har beregnet arealet for en solcelle til 30 kvadratmeter.
Det er nok lidt højt sat. Bliver de mindre, er der plads til flere, men vi vil hellere underdrive end overdrive, siger Søren Vasegaard.
Er ikke rentable
Han bor på Risevej i Vester Hornum og vil nok ikke kunne se solcellerne fra hjemmets vinduer, men alligevel er han imod solcellerne på så stort et område.
- Det er lige i centrum af Vesthimmerlands Kommune, og det er på rigtig god landbrugsjord. Det bliver langt fra køn, måske ligefrem grimt at se på, og samtidig tager man jord ud landbruget, som kunne bruges til fødevareproduktion, siger Søren Vasegaard. Hans anden indvending er, at han som aktør i energibranchen er skeptisk overfor behovet for de mange solcelleparker, der er projekteret i Vesthimmerland og i resten af Danmark.
- Jeg er selv i en verden med energi og kan se, at flere og flere solcelleprojekter falder på grund af et lavt provenu.
Udviklingen er på vej derhen, hvor solceller ikke er rentable, og vi har faktisk nok nu, fordi det er en energikilde, som ikke er stabil, siger Søren Vasegaard, der tilføjer mulig forurening med PFAS som den tredje indvending.
- Jeg er bange for, at vi ender med at finde ud af, at der sker en forurening fra solceller. Det kan ende med, at Miljøstyrelsen bliver klogere henad vejen. Hvis man er lidt kreativ og begynder at søge på engelsk om PFAS i solceller, dukker der en hel del op om forurening, siger Søren Vesagaard.
Fredag lavede han og andre bag solcelleattrappen en happening ved rundkørslen Hornumvej og Løgstørvej.
Omkring 200 kom forbi til en hotdog og en snak om solceller eller ikke solceller, for det er ifølge Søren Vasegaard spørgsmålet.
Kommentarer
Bjarne Christensen
Det er et mindretal af Vesthimmerlands borgere der siger nej, nej, nej. Så lad venligst være med at tage os andre til gidsler for jeres nimbyisme. og et smart trick at sætte attrappen op på en høj mark. prøv at sætte dn på engen på den anden side af rundkørslen, så ser den ikke så skræmmende ud. Hvis man ser på billeder af rigtige solcelleanlæg sidder underkanten jo ikke i mandshøjde.
Bjarne Christensen
Bidrager solpaneler til PFAS-forurening?
Flere myndigheder og interessegrupper har udtrykt bekymring for PFAS-forurening fra solcelleanlæg, ofte baseret på akademisk forskning, der diskuterer muligheden for, at PFAS kunne anvendes i fotovoltaiske (PV) solpaneler. Det er dog vigtigt at bemærke, at PFAS ikke normalt anvendes i solpaneler, da der allerede findes sikrere og mere effektive alternativer.
Ingen undersøgelser har påvist tilstedeværelse eller udvaskning af PFAS fra PV-paneler, hverken under deres aktive brug eller når de er udtjente og bortskaffet, f.eks. på en losseplads.
Ordet er dit