Borgmester om fremtiden: I Vesthimmerland skal vi rationalisere og automatisere

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 14/12/2021 14:35

Per Bach Laursen klar til den svære vej efter at have fået pustet ud

VESTHIMMERLAND: Der har været tid til at puste lidt ud.

Ovenpå en hektisk valgkamp og en lidt udfordrende konstituering for politikerne er det nye byråd for 2022–2025 klar til at gå igang med arbejdet fra nytår.

Som borgmester er man naturligt inddraget i store dele af arbejdet.

Der er altid nogle overvejelser om vigtige beslutninger, der skal tages.

Efter fire år på posten synes Per Bach Laursen, han har fundet en god balance. Men det har været intenst til tider.

- Det var en intens valgkamp, og det daglige arbejde skulle også passes. Det har været udmattende, men jeg husker at trække stikket en gang imellem. Få en hel eftermiddag uden noget i kalenderen, hvor jeg kan gå en tur og få nogle skridt i fødderne og frisk luft i lungerne. Det giver energi til mange dage, siger Per Bach Laursen.

Under valgkampen fik han uofficiel ros fra sine politiske modstandere for evnen til at sikre et bredt samarbejde.

Men der må også være nogle skarpe kanter.

- På møderne kan jeg skære igennem, for der skal være fremdrift. Men der skal også være plads til politiske diskussioner, så det er en balancegang. Politik er dybest set manipulation, og hvad vi kan komme afsted med at sige i debatter og diskussioner. Nogle gange går vi til kanten, siger Per Bach Laursen.

Det eksempel han giver på, at man kan gå for langt, handler dog ikke om ham selv, men om kommunaldirektøren.

I forbindelse med en demonstration stillede Henrik Kruse sig op for at besvare spørgsmål fra demonstranter og journalister.

- Så stod der, at han var kørt væk i sin Audi. Det havde der jo aldrig stået, hvis han var kørt i en Skoda. Jeg synes, Henrik Kruuse blev beklikket på sin troværdighed med den formulering. Det gjorde mig ked af det, og der mistede jeg lidt for journalisten. Vi har en høj grad af åbenhed og en god tone med pressen, og jeg sætter pris på journalister, der går til den, men man skal ikke sætte spørgsmål ved forvaltningens troværdighed, siger Per Bach Laursen.

Lige der har borgmesteren et ømt punkt, men ellers står han fast på målsætningen om at samarbejde så bredt og så godt som muligt med alle.

Derfor sidder Per Bach Laursen heller ikke ved bordenden på sit kontor.

- Det første jeg gjorde var at bede om at få et rundt bord sat ind, så vi ikke sad overfor hinanden, men sammen. Jeg kunne heller ikke nå morgenbrødet, det var næsten det værste, siger han med et kendetegnende grin for en, som er god til at komme med en forløsende sjov bemærkning, hvis forhandlinger spidser til, og parterne lige trænger til at opdage, at man godt kan grine og tale sammen.

Vejen er den svære

Et område med forventede sværdslag i de næste fire år er hjemmeplejen.

Målet er det samme for alle – at gøre det så godt som muligt.

Men hvordan sikrer man, at serviceniveauet for ældre og sårbare borgere opretholdes og måske endda forbedres?

- Vi kan altid rationalisere mere, også i eksempelvis hjemmeplejen. Kan man automatisere registreringen? Hvorfor møder man ind et centralt sted? Jeg tror, man kan komme frem til noget fornuftigt, hvis man inddrager medarbejderne. Der er nogle medarbejdere, som skal have hjælp og måske noget uddannelse, og det skal være helt naturligt, at alle kan sige, hvad der kan gøres bedre, uden at man som leder siger, de ikke er tilstrækkelige. Det handler om ledelse. Der skal lyttes til personalet, så produktet kan blive bedre, og ikke alle er udstyret med den rette grad af empati, siger Per Bach Laursen.

Ønsket om rationalisering og automatisering har han for alle områder.

For selv om de økonomiske ressourcer skulle forblive de samme, så mangler der allerede nu menneskelige ressourcer.

- Det er indenfor både sygepleje, skoler og børnehaver. Der bliver færre ansøgere til stillingerne. Derfor skal vi se på automatisering. Mange af de ting, som før lå i familierne, ligger i det offentlige. Godt for det. Men vi skal have større kapacitet indenfor de ressourcer, vi har i dag.

Vi skal hele tiden redefinere velfærdssamfundet og få alle med. Det begynder helt nede i vuggestuen, og så er der en glidende indfasning til folkeskolen, som fungerer godt i Vesthimmerland. Nogle ting fungerer bedre i fællesskab, og der har vi fundet en god balance, men vi kan gøre det bedre og sikre, at socialt udsatte børn også kommer med, får en uddannelse og en identitet, og bidrager til samfundet. Hvordan definerer vi velfærdssamfundet? Er det økonomisk? Etisk? Og hvordan ville den ideelle verden være? Jeg tror, man kan blive politisk enige, det er vejen derhen, som er den svære, siger Per Bach Laursen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"