Brug for uro i Gatten

Af Torsten Hansen, Onsdag, 28/07/2021 08:00

Åbningstale af folketingsmedlem Marie Bjerre (V)

GATTEN: Galleri Himmerland i Gatten har valgt et dobbelttydigt emne som tema i sommerens og efterårets udstilling. Temaet er valgt apropos den tid vi lever i, hvor ro og uro ofte er faste følgesvende i en dagligdag præget af Coronavirus og klimaforandringer.

Galleriet har således bedt 11 kunstnere om at give deres fortolkning af dette tema. Det har resulteret i en række spændende værker, som publikum kan fordybe sig i.

Kunstmaleren Anette Walther er inspireret af sine mange udlandsrejser. Hendes palet spænder fra afdæmpede jordfarver til klare kulører i stærke farvekompositioner. Billedsproget spænder fra det abstrakte til det helt naive naturalistiske.

Gitte Skovmands akrylmalerier er serier, som oftest er tematiseret i, hvilke emner der optager hendes liv, og den samtid vi er en del af. Hun ønsker at skabe fortællinger gennem sine værker, hvor der er åbent for flere fortolkningsmuligheder.

Helena Hülsen tager publikum med ind i fantasiens rige. Et rige, hvor der er vendt op og ned på himmel og jord, på op og ned og for og bag. Med stor detaljerigdom beskriver hun sin fantastiske eventyrverden.

Naivisme

Fabulerende naivisme er Joan Strøms malerier blevet kaldt. Hun vil gerne vise optimistiske billeder i glade farver og fortælle historier, som ikke nødvendigvis er realistiske, men godt må være finurlige og fantastiske.

Marian Muncks billedverden er præget af dramatik, patos og følelser. Beskueren tages med ind i et univers med genkendelige landskabselementer, men hvor alt er indhyllet i en tågedis, der giver en stemning af drømmende mystik. Hun formår at frembringe et helt forunderligt lys og en dybde i sine smukke billeder.

Århusianske Marianne Helstrup finder inspiration gennem daglige gåture i skoven og langs kysten i Århus. Hun gengiver naturen i fri fortolkning. Gennem sin kunst opfordrer Marianne Helstrup til at vi alle reflekterer over vores relation til naturen med specielt fokus på vores (over)forbrug af naturens ressourcer.

Et par gange igennem Michael Grønlunds snart lange karriere, har han taget et såkaldt kvantespring i stilmæssig forstand. Tidligere var det abstrakt ekspressionistiske udtryk helt i fokus og figurerne var skjult i farvelagene. Nu bliver disse malerier suppleret af værker med et mere figurativt udtryk. Dog spiller ekspressionismen stadig en stor rolle i billederne og giver dem liv og spænding.

Karin Lykke Waldhausen kan lide at tænke på sine billeder som en fremkaldelse af noget, der allerede findes. Hun arbejder systematisk fra start til slut, og alligevel springer maleriet ofte fra hende på et tidspunkt. Det går simpelthen sine egne veje og først når maleriet møder betragterens øjne forbinder det sig med vedkommendes krop, sanser og erfaring, og en ny fortælling er opstået. Billederne hos Galleri Himmerland er fra stranden og skoven. Sprudlende kreativt energibundt er en rammende beskrivelse af multikunstneren Nina Hansen, som oprindelig kommer fra Norge, men nu er bosiddende på Fyn. Ud over at udtrykke sig gennem abstrakte og ekspressive malerier, er hun også en talentfuld formgiver, hvilket kommer til udtryk gennem arbejdet med porcelæn, raku og stentøj. Dertil kommer smukke bronzestøbninger, som hun udfører hos den verdenskendte bronzekunstner Jens Galschiøt. De sidste deltagere i galleriets temaudstilling er bronzekunstnerne Niaz Bayatyi og Avan Fatah. De bor i Danmark og er til daglig tilknyttet Jens Galschiøts bronzestøberi, dels som udøvende kunstnere, men også som undervisere.

Til kongehuset

Bronzekunstnerne har bl.a. leveret kunstværker til Kongehuset, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og tidligere udenrigsminister Lene Espersen.

Ved ferniseringen lørdag, 24. juli er det igen i år lykkedes Galleri Himmerland at få politikeren Marie Bjerre (V) til at holde åbningstalen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"