Corona: Bare rolig - smittetal stiger

Af Ture Damtoft, Søndag, 11/07/2021 14:45

VESTHIMMERLAND: Smittetallene stiger og indtager fortsat overskrifterne i de fleste medier.

Men bare rolig er budskabet fra eksperter og ansatte på sygehuse, som Åse Bengård Andersen, der er ledende overlæge på Afdelingen for Infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- Det er bekymrende at se de stigende smittetal. Men det er beroligende, at man ikke kan aflæse det på antallet af indlæggelser. Det illustrerer, at smitten foregår i den yngre del af befolkningen, som er robuste, sagde hun lørdag til DR.

Søndagens tal fra Statens Serum Institut viser 609 nye smittetilfælde af knap 100.000 PCR-tests - det giver en smitte-procent på 0,61.

Igen er antallet af indlagte lavt. Det er således kun steget med en enkelt til 29, og antallet af patienter på intensivafdeling eller i respirator er uændret på hhv. ni og syv.

Der er ikke registreret nogen nye dødsfald med corona.

I Vesthimmerlands Kommune er der to smittede de seneste syv dage, og tallet var lige oppe på fire i løbet af uge 27.

Vesthimmerland ligger fortsat som en af de kommuner med lavest smittetal på 5,5 / 100.000 borgere og er en af 12 kommuner med tal under 10.

Ikke bekymrende

- Den nuværende status for corona er ikke bekymrende. Smitten giver ikke anledning til pres på sundhedsvæsenet, som det ser ud nu, siger professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, til Aars Avis.

Han er vel efterhånden blevet landskendt for sine mange udtalelser i diverse medier om corona-virus situationen.

Selvom han beskriver situationen som ikke bekymrende, kommer der alligevel en advarende pegefinger til alle, som endnu ikke er blevet vaccinerede.

- Vi vil jo gerne se så få blive indlagt som muligt, for det er ikke en behagelig oplevelse, og et norsk studie viser, at der er relativt mange langtidsvirkninger også for unge, som ikke har fået en vaccine, siger Allan Randrup Thomsen.

Han er dog helt enig i, at mediernes fokuseren på smittetallene ikke giver et retvisende billede på corona-situationen i Danmark.

- Der er noget interesse i at fokusere på de mere dramatiske beretninger, og det kan få tingene til at se mere alvorlige ud, end de egentlig er. Men lige ro på, for der kan komme gennembrudsinfektioner hos dem, som er blevet vaccinerede, og vi kan ikke se en fuldstændig lineær sammenhæng mellem at være vaccineret og samtidig ikke få alvorlige langtidsfølgevirkninger, siger Allan Randrup Thomsen.

Hvor kom corona fra?

At corona-virus (eller Covid19) overhovedet opstod sidestiller han med andre vira som SARS, MERS, NIPAH og mere alvorlige som HIV og ebola.

Allesammen blev de højst sandsynligt oprindeligt overført fra dyr til mennesker, inden vi begyndte at smitte hinanden.

En konsekvens af, at vi er kommet tættere på naturen på den ikke så hyggelige måde.

- Vi er ret sikre på, corona har sin oprindelse i flagermus ligesom SARS. Efterhånden som vi rykker ind i på dyrs habitater, kommer vi i kontakt med dem, f.eks. ved at de efterlader afføring på afgrøder, hvorved smitte kan spredes. Flagermus har meget høj metabolisme, og derfor kan smitten være i dem uden at bryde ud. Det sker så, når den bliver overført til mennesker, siger Allan Randrup Thomsen, der ikke vil afvise, at der har været smittespredning fra et laboratorie men heller ikke vil spekulere i det.

At vi skaber ustabilitet i øko-systemer og dermed er mere tilbøjelige til at fremavle kontakter på kryds og tværs af dyr og mennesker og på den måde øge risikoen for, at der overføres nye sygdomme til os, det vil han derimod gerne slå fast.

Forsvinder corona?

Om corona-virus så nogensinde bliver udryddet, tvivler han på.

Det er ikke umuligt - men usandsynligt.

- Det kræver tre ting. At virusset er genetisk stabilt, at alle er vaccinerede og der ikke er noget ikke-humant reservoir for virussen, siger Allan Randrup Thomsen.

Det ikke humane reservoir - altså at corona fortsat ligger latent i f.eks. flagermus - er usandsynligt.

Vi kan i bedste fald allesammen blive vaccinerede, men corona-virus muterer sig jo, så den faktor kan også gøre en udslettelse af corona-virus usandsynlig.

Værre mutationer?

Heldigvis er der grænser for, hvor meget corona kan mutere og dermed gøre vaccinerne ukampdygtige.

- Det er ikke særlig sandsynligt, at der kommer varianter, som vaccinerne ikke virker imod. Virus skal kunne binde sig til cellerne i vores organisme, og det ville kræve gennemgribende ændringer af virusets struktur, for at omgå antigen-vaccinerne og t-cellerne i vores immunsystem. Der er grænser for, hvor meget et virus kan mutere, og en så stor mutering anser jeg ikke for sandsynlig, siger Allan Randrup Thomsen.

Han anser det for mere sandsynligt, at når vaccine-programmet både i Danmark og globalt forhåbentlig har fået en tilslutning på over 90 pct., så vil sygdommen være under kontrol i den forstand, at nok vil der være smittede, men antallet af alvorlige sygdomsforløb vil være minimerede.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"