Den lokale handel er livsvigtig for Aars by

Af Torsten Hansen, Onsdag, 16/12/2020 08:00

Pengene fra kundernes omsætning i byen kommer igen fra butikker og Aars Handelsstandsforening

Af Ture Damtoft

AARS: Hvis der er for mange, der ikke handler i de lokale butikker, så brydes cirklen, siger Jørgen Sørensen, Aars Handel.

Cirklen er den, som kundernes penge kommer ind i, når der købes et par tennissko, en kaffemaskine, et par flasker vin, nips til vindueskarmen, en vinterfrakke til det kolde vejr eller andet af de tusindvis af ting, der er at vælge mellem i Aars.

Et udvalg som selvfølgelig både kan blive større og mindre, afhængigt af hvor mange kunder der besøger de fysiske butikker. Jo flere jo bedre – så længe det holdes Corona-sikkert naturligvis.

Og jo flere kunder jo flere penge går også til lokale foreninger og sportsklubber. Som kunde i de lokale butikker er man også med til at styrke det lokale liv for både børn, unge og voksne.

Det er kernen i budskabet om, at pengene går i ring, og det er den cirkel, som Jørgen Sørensen taler om på vegne af de handlende i Aars.

- Vi vil fortælle kunderne, at hvis man går ind og køber online hos kæderne, så får de lokale butikker ikke en krone ud af det, udover arbejdet. Hvis man vælger, at varen skal leveres fra en butik i Aars, så er det personalet i Aars, der skal pakke ind og få varen sendt. Men de får ikke en krone for arbejdet og risikerer, at de måske endda skal refundere pengene. Kunderne tror, de støtter den lokale butik, men i virkeligheden giver det bare mere arbejde, som ikke engang er lønnet, siger Jørgen Sørensen.

Han bebrejder ikke kunderne for ikke at vide det. Jørgen Sørensen vil bare gerne have, at det er noget, som de lokale tænker på, og derfor stemmer lidt mere med fødderne og kommer en tur i butikkerne.

- Det er uvidenhed fra kundernes side, at de tror, de støtter lokalt, når de bestiller fra lokale butikker. Derfor prøver vi stille og roligt, at gøre opmærksom på, at man skal bevæge sig ned i de fysiske butikker, hvis de skal støttes, siger Jørgen

Ikke velovervejet

Ligesom andre handelsstandsforeninger i Danmark, var Aars Handel ikke ligefrem begejstret, da statsminister Mette Frederiksen opfordrede til at købe julegaverne online. Om den udtalelse også skyldtes uvidenhed, tager Jørgen Sørensen ikke stilling til, men velovervejet var den ikke ifølge ham.

- Vi synes egentlig, at det pressemøde hvor der blev opfordret til at handle på nettet, ikke er et borgerligt ombud og en opgave, de skal påtage sig. Det var vi rigtig kede af. Jeg synes ikke, det var en særlig klog opfordring, for de glemmer, at man skal holde gang i de lokale samfund. Det gør man kun ved at sikre et lokalt handelsliv, som stadig har råd til at tegne små eller store sponsorater for lokale sportsklubber og foreninger, siger Jørgen Sørensen.

Det er også Aars Handel, som betaler for al julebelysning i byen, musikken på Kimbrertorvet om sommeren, og de årlige By-Night aftener.

Og julelys vil de færreste nok undvære – uanset om man kan lide træerne på torvet eller ej. Træer, der begyndte som et uheld, men som har givet meget omtale til Aars de seneste fire år.

- Ja, det har gjort en forskel for omtalen af Aars, men måske især at borgerne er blevet klar over, at det er Aars Handelsstandsforening, der betaler al julebelysning i Aars. Har vi ikke et sundt handelsliv, går der ikke mange år, før vi heller ikke har den samme julebelysning. Det tror jeg ikke, mange har lyst til at undvære, siger Jørgen Sørensen.

- Det hele hænger jo sammen. De 100 eller 1000 kroner, kunderne afleverer i butikkerne - nogle af dem kommer videre i byen. Man får oplevelser hele året rundt, der er lidt billigere kontingenter i klubber og foreninger end der ville være, hvis ikke der var mulighed for at hente sponsorater i butikker og virksomheder. Der hvor det kører godt, er der et større udbud, og der åbner nye butikker. Huspriserne i en driftig by er også anderledes end i en soveby. Så man kan risikere, at huspriserne går den forkerte vej, hvis Himmerlandsgade bliver sort, og at klubberne bliver udfordret på økonomien. Hvis alle tænker mere på at handle lokalt, kan vi vende den udvikling, siger Jørgen Sørensen.

Livet i byen

Det bliver hurtigt en samtale om, hvor vigtige pengene er. Men det er livet i byen eller mangelen på samme som egentlig bekymrer Jørgen Sørensen. Selv om det er et Corona-år, og der skal holdes afstand og sprittes af, og der skal bæres mundbind, så er det alligevel hyggeligere at komme i butikkerne og møde mennesker og få sig en lille snak, mener Jørgen Sørensen.

- Den sociale oplevelse forsvinder, hvis vi bare sidder derhjemme og handler. Jeg synes, at det ville blive trist. Vi er med små skridt på den vej, og hvis ikke vi reagerer nu, kan vi ikke stoppe toget.

- Vi skal stoppe toget i fællesskab. Vi prøver, med de midler vi har, og nogen virker helt sikkert. Men det er lige så svært at få fat i alle, som det er at skulle have en begivenhed hver eneste weekend eller dag, for at trække folk til byen. Vi forsøger at give folk en oplevelse, men vi kan ikke gøre det hele tiden. Det, vi kan håbe er, at kunderne tænker på at besøge os, lige så ofte som vi tænker på at gøre noget for dem. Og det er hver eneste dag året rundt, slutter Jørgen Sørensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"