Ejer af Vesthimmerlands Maskinstation: Ændrede regler for afgift på brændsel rammer Hr. og Fru Danmark

Af Ture Damtoft, Fredag, 11/04/2025 12:12

De kan fylde det meste af vejen og være svære at komme forbi, men sålænge vi har brug for at spise, vil der nok også være traktorer og mejetærskere og andre landbrugsmaskiner på vejene, og de skal bruge brændstof.

Brændstof der for både landmænd og maskinstationer var fritaget fra afgift, indtil Skattestyrelsen i sommeren 2024 ændrede praksis, en ændring der først blev offentligt kendt i marts.

Nu skulle maskinstationer tælle hvor mange meter, der blev kørt på offentlig vej, og som altså ikke var decideret arbejdskørsel men transport til arbejdsstedet.

Oveni blev ændringerne indført med tre års tilbevirkende kraft.

På Annexvej ved Aars ligger Vesthimmerlands Maskinstation, og ejer Jesper Madsen Sørensen en af de mange, som rammes af ændringerne, og med 19 traktorer og tre snittere ser han ind i større udgifter og et kæmpestort administrativt arbejde.

- De små bette virksomheder som min og alle andre skal til at sidde og bruge tid på at registrere det her. Selvfølgelig vil jeg blive ramt og få øgede omkostninger, men de omkostninger ryger jo videre til vores kunder, som sender det videre til deres kunder, og i sidste ende er det Hr. og Fru Danmark, der er med til at betale det nede i supermarkedet. At de fører det tre år tilbage er noget værre svineri. Det vil jo svare til, at du køber en kaffekande, og han kommer tre år senere og siger, momsen er steget, så vi skal betale noget mere. Og for de landbrug som er stoppet indenfor de sidste tre år, skal de så komme ud til dem og opkræve pengene, siger Jesper Madsen Sørensen.

Men er det ikke rimeligt, at maskinstationer ligesom alle andre skal betale afgift for det brændstof, der bliver brugt på offentlige veje?

- Jamen kan Hr. og Fru Danmark blive ved med at betale 33 kroner for smør og 40 kroner lige om lidt. Når vi skal betale alle de afgifter, bliver alting jo bare dyrere. Vi skal da også omstille os, men det skal jo ikke være fra dag et, og det med at gå tre år tilbage er jo helt hen i vejret. Landbruget vil da gerne omstille sig, vi skal bare have noget længere tid til det, siger Jesper Madsen Sørensen.

Minister "kan forstå"
Det går måske ikke helt så galt, som det er blevet beskrevet i medierne.

Nu er der nyt i sagen, efter skatteminister Rasmus Stoklund (S) har svaret på et såkaldt §20 spørgsmål for en uge siden, hvor han blev spurgt, om han fandt det rimeligt, at Skattestyrelsen ændrede reglerne for refusion af dieselafgift på baggrund af en dom fra 2007 og med tre års tilbagevirkende kraft.

- Lad mig starte med at slå fast, at jeg ikke mener, at vi skal have en praksis, hvor traktorførere skal registrere, når de eksempelvis krydser mindre veje for at komme fra gården til markerne. Som jeg forstår Skattestyrelsen, er det heller ikke praksis i dag. Jeg kan forstå, at der i branchen er opstået en opfattelse af, at Skattestyrelsen har ændret sin praksis i forhold til refusion. Samtidig kan jeg forstå, at Skattestyrelsen ikke stiller krav til, hvordan virksomheder i landbruget skal registrere kørsel, udover at det i en kontrolsituation skal kunne sandsynliggøres, at man kun søger godtgørelse for den kørsel, man er berettiget til. Da Skattestyrelsens kontrol er risikobaseret, vil Skattestyrelsen se på lang transport på offentlig vej og ikke kørsel på ned til 200-300 meter, svarer skatteministeren på spørgsmålet og udtrykker sin tilfredshed over, at Skattestyrelsen vil mødes med brancheforeningen.

Den er repræsenteret ved DM&E, som står for Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Nærmer sig hinanden
Her spørger direktør Jacob Chr. Nielsen, hvor Aars Avis har sine informationer fra, inden han svarer på, hvad han tænker om skatteministerens svar.

Sandsynligvis fordi han ikke vil risikere at gøre skade på dialogen med Skattestyrelsen, som han bekræfter.

- Der har jo været en del skriverier om det. Nu er status, at vi er i tæt dialog med Skattestyrelsen i forhold til at få lavet en vejledning, som giver mening både for styrelsen og for vores medlemmer, og som er til at håndtere. Vi mener, vi skal tilbage til den tilstand som var inden den nye vejledning i sommeren 2024, som betyder, at når man udfører landbrugsarbejde og relateret transport, er man fritaget for afgift på lige fod med landmænd. Det har vi en klar formodning om, at det er der, vi ender. Vi har korresponderet med styrelsen i denne uge, og mon ikke vi i løbet af nogle uger nærmer os hinanden. Der er en stor forståelse for at få lavet noget, der giver mening for begge parter, siger Jacob Chr. Nielsen.

Den melding giver lidt forsigtig optimisme på Annexvej.

- Det er rigtig godt, hvis vi kommer tilbage til reglerne inden sommeren 2024. Det sidste år eller to er der kommet så mange ændringer, man slet ikke kan nå at følge med. Det er jo vanvittigt, siger Jesper Madsen Sørensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"