Eksplosioner på gymnasiet tiltrækker eleverne fritiden

Af Torsten Hansen, Onsdag, 30/10/2019 08:00

Først eksplosioner, siden gælder det kanoner og ølbrygning

AARS: Fra gammel tid er der tradition for, at sportsinteresserede elever eller musik-entusiaster på Vesthimmerlands Gymnasium og HF dyrker fri-idræt eller korsang med mere efter skoletid. De senere år er billedkunst også kommet med som et tilbud i fritiden.

Da gymnasiet så for nylig satte et opslag op med overskriften ”Eksplosioner” var der stor interesse.

Opslaget henvendte sig til elever, der er interesserede i naturvidenskab. De kan mødes et antal eftermiddage her i efteråret for, under kyndig vejledning, at lave en række forsøg. Inden længe var tilmeldingslisten fuldtegnet, og i tirsdags mødtes en snes elever med tre af gymnasiets naturfagslærere, Finn Steenberg Norre, Anne Becher og Frederik Faarvang Hansen, for at lave forsøg med overskriften ”Eksplosioner”.

Forsøg

Først blev eleverne sat til at lave skydebomuld (nitrocellulose), et stof, som blev opdaget af den tysk-schweiziske kemiker Schönbein i 1846 ved et uheld. Derefter lavede kemilærer Finn Steenberg Norre, der havde ansvaret for denne eftermiddags program, nogle demonstrationsforsøg med gaseksplosioner, inden eleverne i grupper blev sat til at fremstille krudt, fontæne og stjernesats, røgbombe, raketbrændstof og knaldpulver. Resultatet af forsøgene blev ved dagens afslutning affyret.

Efter den første dag i ”Open Science Lab” (åbent videnskabslaboratorium) udtalte eleverne samstemmende, at det havde været en udbytterig eftermiddag, bl.a. på grund af den praktiske tilgang til emnet. Lærerne gik rundt som ældre kammerater og gav gode råd, når der var behov for det.

Samtidig fik kemilæreren sneget lidt teori ind under sine demonstrationsforsøg og oplyst om, hvor farligt emnet er. Bl.a. kom han ind på et par brande i en lokal træpillefabrik, fremkaldt af støveksplosioner.

Blandet flok

En del af de deltagende elever kom, naturligt nok, fra den naturvidenskabelige klasse 3x, men der var også forbavsende mange deltagere fra 1.g. I den forbindelse udtalte en elev fra 3x, at sådan en eftermiddag var med til at skabe et godt fællesskab på skolen, idet man bl.a. fik mulighed for at få et godt grin sammen, når man havde dummet sig lidt.

Næste gang er det kemi- og biologilærer Anne Bechers tur til at stå for programmet.

Med hendes egne ord står hun for ”tøsekemien”, dvs. ølbrygning, chokoladefremstilling og molekylær gastronomi.

Fysiklæreren Frederik Faarvang Hansen kommer bl.a. på banen, når emnet er ”Kanoner”. Andre overskrifter for dagene i ”Open Science Lab” er ”Flydende nitrogen”, ”Farver” og ”Tågekammer”, inden man slutter af inden jul med ”Showtime”.

I øvrigt arbejder de deltagende lærere på at arrangere en naturvidenskabelig ekskursion i foråret for de elever, der er med. Evt. til CERN, verdens største forsøgsanlæg for partikelfysik, i Schweiz.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"