Eleverne i Blære tager selv ansvar

Af Ture Damtoft, Onsdag, 15/07/2020 09:10

BLÆRE: Der er fuld tillid til eleverne på Blære Friskole.

Da de viser Aars Avis rundt i deres nye sløjfepark glimrer lærerne ved deres fravær.

Rundvisningen overlades trygt til elever fra 0. til 8. klasse, der stolt viser deres arbejde frem.

Første stop på turen er den store køkkenhave, hvor de til august - når det nye skoleår begynder - kan høste alt fra salat over løg og gulerødder til rødbeder og pastinakker.

- Det er fælles for alle, og det går på tur i klasserne, hvem der passer på det, men det er mest de større klasser, fortæller elevrådsformand Christina Haslund Nielsen og klassekammeraten Anne Frendrup Jensen.

Elevers ejerskab

Næste stop på rundvisningen er krydderurtehaven, som egentlig bare er et par cementrør.

De er blevet pyntet med mosaikker lavet af 0. og 1. klasse af knuste tallerkener og stykker af spejle.

Sebastian Stærk Larsen og Silla Caroline Stephansen viser det frem med lidt smil, men de tør ikke rigtig sige noget til journalisten udover ”vi har lavet det med spejle og tallerkener”.

Arbejdet med sløjfeparken stod på i et par måneder. Naturligvis ledet af de voksne men med stort input fra eleverne, som nu skal tage ejerskab over den.

Der er et stykke med rionethegn, som lige nu ser lidt bart ud. Men, her er der plantet blåbær og ribsbuske, som snart vil fylde godt. Det stod 4. til 6. klasse for, og Malthe Bang Aldberg og Josefine Jørgensen fra 5. klasse glæder sig ikke kun til at kunne plukke bær.

- Det er et hygge område, og når der vokser buske op bliver det hyggeligt at gå og kigge på, siger Josefine Jørgensen.

Både børn og voksne

Hendes klassekammerat har mere travlt med at fortælle om den krocketbane, som er blevet lavet hele vejen langs sløjefaparken, og så den nye fodboldbane.

- Nu er der plads til både børn og voksne, og vi kan spille både fodbold og rundbold på samme tid, fortæller Malthe Bang Aldberg meget entusiastisk og viser hullerne til det, der må være Vesthimmerlands længste krocket-bane og strækker sig over nogle hundrede meter.

Sidste stop på rundturen er endnu et riohegn. Har har 2. klasserne hængt hver deres lille udsmykkede trætavle op.

Caya Marie Stephansen og Lise Blicher Johansen er dog også lidt tilbageholdende med kommentarer, men de synes, det var sjovt at være med til, og at de kan se deres tavler, indtil de om syv år går ud af Blære Friskole.

Elevrådsformanden har lettere ved at finde ordene.

Vant til ansvar

- Generationer af næste klasser kommer til at bygge videre på det, vi har lavet sammen i år.

Da vi lige havde fået den lavet, cyklede og gik vi meget på den. Det har været så godt at være med til, siger Christina Haslund Nielsen.

At de nu skal tage ansvar for at passe alt fra køkkenhave til krocketbane, skræmmer ikke eleverne - ligesom de ældste elever virker helt medievante.

- Vi er vant til at tage ansvar på skolen.

Det er os, der viser klasserne frem til nye elever, og vi er også med til at lave mad og andre ting, siger Anne Frendrup Jensen.

- Når der er frugtmarked, teater og musical er det også os, der arrangerer det, supplerer Christina Haslund Nielsen.

Men, bliver det engang imellem lidt for meget ansvar for eleverne?

- Nej, det er fedt vi får lov og fedt, vi får mulighed for at være med, og at lærerne tror på os, siger Anne Fendrup Jensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"