En weekend i Aars med veterantraktorudstilling

Af Torsten Hansen, Onsdag, 25/01/2023 10:00

Nyudnævnt minister åbner udstillingen lørdag, 28. januar

AARS: 28. og 29. januar gennemfører Messecenter Vesthimmerland i Aars traditionen tro en veterantraktorudstilling. Det sker i et samarbejde med Motor og Traktor Klubben ”Jylland” i Region Himmerland. I år bliver det en udstilling med to temaer - og et besøg af ministeren for digitalisering og ligestilling, Marie Bjerre, som holder åbningstalen lørdag.

Udstillingen gennemføres igen efter to års pause på grund af Corona-restriktioner. Den kommer til at fylde omkring 5000 kvadratmeter, og begge messecenterets haller kommer i anvendelse.

Det ene tema for udstillingen er veterantraktorer.

- IH Farmall har 100 års jubilæum i 2023, så det er oplagt at vælge disse traktorer som årets hovedtema, siger Jens Ole Kuck Christensen, Vognsild, der er formand for Motor- og Traktor Klubben “Jylland” i Region Himmerland.

På et stort udstillingsområde vises en samling IH Farmall traktorer fra forskellige årtier. Arrangørerne forventer at udstille omkring 40 forskellige traktorer fra IH Farmall.

En af traktorerne fra IH Farmall er en Regular fra 1927. Der er også flere traktorer som kom til Danmark under Marshall H- jælpen i efterkrigstiden.

Den nyeste traktor er en helt ny IH Farmall, som firmaet S. D. Kjærsgaard A/S i Frejlev medbringer til udstillingen.

- Der blev fremstillet mange udgaver af IH Farmall fra 1923 og frem til 1975, og der kan ses et bredt udsnit af de kendte traktorer, siger Jens Ole Kuch Christensen.

Der bliver også mulighed for at se mange andre veterantraktormærker, både nyere og ældre modeller, som man måske husker fra barndommen – uanset om man er en yngre eller ældre traktorentusiast.

Om grovfoder

Det andet tema på udstillingen er “Grovfoder fra mark til stald”.

Der vil blive vist roegrej fra den gang landbruget begyndte at blive mekaniseret i marken, til såning og optagning. Der udstilles også en majshøster fra de små landbrug fra 1980erne da majs var ved at komme ind i dansk landbrug. En finsnitter fra de små landbrug, og de større som maskinstationer kørte med i 80erne, vises også. Sideløbende med veterantraktorudstillingen holdes et landbrugsmaskine-stumpemarked. Det bliver med alt fra gamle rustne plovskær til helt nye dele til traktorer og maskiner, modeltraktorer, legetøj, graverede glas, bøger og manualer til og om veterantraktorer.

Der bliver stande som fortæller om andre foreninger og museer, bl. a. ”Levende Landsby Vesterbølle” og Herregårdsmuseet ”Hessel”. Og der vil blive kørt med fjernstyrede traktorer.

Der indrettes endvidere en legeplads, hvor de yngste gæster kan hygge sig.

- Der plejer at komme rigtig mange lokale gæster til veterantraktorudstillingen i Aars, og den er blevet et mødested for mange veterantraktorentusiaster fra hele landet, oplyser direktør Brian Otte, Messecenter Vesthimmerland.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"