Erhvervsstyrelsen hjalp Aars forening - Lokale brugere kritiserer gebyr på 35 kroner

Af Ture Damtoft, Fredag, 14/06/2024 12:04

AARS: Stop Spild Lokalt Vesthimmerland vil skifte navn til Madbanken Vesthimmerland, når der søndag, 23. juni er ekstraordinær generalforsamling i foreningen. 

Af de 34 lokale foreninger i Stop Spild Lokalt Danmark har ni af dem fredag, 14. juni meldt ud, at de ønsker at udtræde af det nationale samarbejde og i stedet indgå et samarbejde udenfor Stop Spild Lokalt regi.

I denne uge fik Stop Spild Lokalt Vesthimmerland hjælp fra Erhvervsstyrelsen, så forperson Signe Allimadi har råderet over foreningens CVR nummer. 

- Vi sendte dokumentation ind til Erhvervsstyrelsen. De bekræftede, at jeg var tegningsberettiget for den selvstændige forening i Vesthimmer og ophævede det password, som var sat på fra Stop Spild Lokalt Danmarks side, siger Signe Allimadi. 

Kan ikke være gebyr bekendt

Ved Madoasen i busterminalen i Aars var der kun ros til den lokale forening og de 51 frivillige, som har valgt at sige nej til at opkræve et håndteringsgebyr på 35 kroner pr. udlevering. 

- Det er så godt. Jeg får mad tre gange om ugen, undtaget de gange jeg er frivillig, og 35 kroner pr. gang ville blive omkring 600 kroner om måneden. Det er rigtig mange penge. Landsforeningen kan simpelthen ikke være bekendt, at vi skal betale for det, siger Jytte Olsen fra Aars. 

- De valgte at starte det som en frivillig organisation, og så skal de fortsætte sådan. Det ville være okay at betale noget, hvis pengene gik til stedet her i Vesthimmerland, men det er jo ikke det de vil, så jeg er rigtig glad for, at den lokale forening har sagt nej, siger Michelé Frandsen fra Aalestrup, der bruger Madoasen i Aars en gang om ugen. 

I Madoasen i Aars er der gennemsnitligt 180 brugere om ugen. Det ville betyde en årlig indtægt på 254.000 kroner, og med udgangspunkt i det beløb vil det give 8.663.200 kroner for 34 filialer om året. 

Ærgerlig dødstrussel

Efter nyheden om gebyret på de 35 kroner kom frem, har landsforeningen modtaget mindst en dødstrussel.

- Det er så ærgerligt. For det første skal ingen jo udsættes for det. For det andet tager det fokus væk fra det egentlige spørgsmål, som er, hvorfor vi skal tage penge fra borgere, som ikke har mange af dem i forvejen, og hvorfor landsorganisationen har brug for en indtægt på flere millioner om året, når de ikke engang har præsenteret et budget for, hvordan de skal fordeles, siger Signe Allimadi.

Efter generalforsamlingen næste søndag forventer hun og de øvrige frivillige at kunne fortsætte aktiviteten i Madoasen.

- Vi fortsætter med alt. Det bliver de samme vedtægter og værdier, men vi ændrer navnet, forventer jeg, siger Signe Allimadi. 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"