Et led i opdragelsen: Brugen af kontanter er mere almindelig i Aars end forventet

Af Torsten Hansen, Onsdag, 04/08/2021 07:40

AARS: For tiden er der forskellige forslag om at afskaffe butikkernes pligt til at tage imod kontanter i dagtimerne, men der er også andre, der ønsker at man helt afskaffer kontanter. Det kan lyde enkelt, men en kort tur gennem Himmerlandsgade i Aars viser, at der er flere sider af sagen.

I de fleste butikker vil det ikke være et problem at afskaffe kontanter, men noget tyder på, at det vil være endnu et søm i ligkisten hos de små butikker.

- Vi vil være meget kede af, hvis man afskaffer kontanter, siger Pia Nikolajsen, næstformand i Dansk Folkehjælp, der driver genbrugsforretning i Himmerlandsgade.

I genbrugsbutikken har de en del der betaler med kontanter. Men det er egentlig ikke selve funktionen der er det største problem.

- Vi tager i mod kontanter og MobilePay, men ikke Dankort. Årsagen er, at det koster mange penge for os at have en dankortautomat, forklarer Pia Nikolajsen.

Hun vurderer, at der vil være kunder, der vælger deres genbrugsbutik fra, hvis man kun kan betale med MobilePay.

- Der er flere af de ældre kunder, der ikke har MobilePay. De kunder vil vi sandsynligvis miste, hvis de ikke kan betale med kontanter eller Dankort, vurderer Pia Nikolajsen.

I de butikker der modtager betaling via Dankort er holdningen nærmere, at kontanterne godt kan undværes.

- Vi modtager faktisk en del betalinger med kontanter. Men det vil nok ikke ændre det store, hvis kontanterne forsvinder, siger Cecilie Houmøller, Sport 24, Aars.

- Det er som regel voksne der betaler kontant. Ofte er det fordi de har fået kontanter i fødselsdagsgave, forklarer Cecilie Houmøller.

Netop fødselsdagsgaver er et af de steder, hvor vi danskere stadig giver hinanden kontanter. Og nogle gange med god grund.

Aske Møller Høgh på ni år er på indkøb i Aars sammen med sin mor og lillebror fra Farsø.

- Jeg har lige fået penge i fødselsdagsgave, siger han stolt og vil gerne vise indholdet af pungen frem for journalisten.

Mor Rikke Møller Høgh holder ham lidt tilbage med at vise indholdet, men er helt på det rene med, hvorfor Aske har kontanter i pungen.

- Det vil være synd, hvis vi afskaffer kontanter. Børn bliver ikke bevidste om, hvad penge er, hvis de ikke kan se og røre dem. Kontanter er en del af deres forståelse af, hvad penge er, fastslår hun.

Lillebror Lauge har også kontanter i pungen og er lige så stolt over at have penge. Med dem kan han selv handle i butikkerne.

- Det er vigtigt, at vi kan lære vores børn, hvad penge er, understreger Rikke Møller Høgh.

Den lille familie har netop spist is sammen på bænken på Kimbrertorvet. Is man kan købe i Kimbrer Grillen.

Her tager de heller ikke imod Dankort - af samme årsag som i genbrugsforretningen. Det betyder for grillen, at de ofte har halvdelen af deres omsætning i kontanter.

De fleste af deres kunder vil dog kunne betale med MobilePay, men det sker meget ofte, at kunderne i stedet vælger at besøge en af de mange pengeautomater omkring Kimbrertorvet inden købet i Kimbrer Grillen, så de kan betale med kontanter.

Ingen behov

Modsat familien fra Farsø så har Kirsten og Bent Juul, Suldrup, et helt andet forhold til kontanter.

- Vi bruger aldrig kontanter. Det er flere år siden, vi har betalt med kontanter, siger Bent Juul.

- Vi har dog lige haft kontanter i lommen. Men dem gik vi i banken med og fik sat ind på vores konto, så vi kan betale med kort, uddyber han.

Begge mener desuden, at det vil være godt for detailhandlen, hvis kontanter afskaffes, fordi det nedsætter risikoen for røveri i butikkerne.

Muligt

Samlet set, så vil en afskaffelse af kontanter nok kunne lade sig gøre, og de fleste vil sandsynligvis sige det som Louise Korsgaard, Bog og Ide, Aars.

- Vi tager i dag imod en del kontanter, også i forhold til hvad man regner med. Men det vil nok ikke betyde noget, hvis vi ikke tog imod kontanterne. Kunderne skulle nok finde ud af det alligevel, siger hun.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"