Et stort kommunalt overskud i Corona-år

Af Torsten Hansen, Onsdag, 28/04/2021 08:00

Mindre forbrug på 65,4 mio. kr. i 2020 - Vesthimmerlands Kommunes økonomi for 2021 ser også positiv ud

VESTHIMMERLAND: 2020 var på alle måder et mærkeligt år, og der er talt meget om, hvor meget Corona koster samfundet.

Men Vesthimmerlands Kommune er kommet godt igennem Corona-året.

Inden nedlukning, Corona og alt hvad det har ført med sig, var der ventet et overskud på 41,9 mio. kroner. Det samlede regnskabsresultat - efter drift, anlæg, renter og resultat af forsyningsvirksomhederne - viser et overskud på 65,4 mio. kr. Altså mere end 20 mio. kr. bedre.

Aars Avis har kontaktet borgmester Per Bach Laursen (V) for at høre, om han er tilfreds med regnskabet.

- Ja for pokker, jeg er voldsomt godt tilfreds. Jeg kalder det dog ikke for et overskud - men for et mindreforbrug. Og det er opnået fordi udvalg og forvaltninger har vist mådehold i en svær situation. Det skal de have tak for, siger en glad borgmester.

Han forklarer, at der er flere årsager til det gode resultat.

- Når samfundet lukkes ned, og vi for eksempel tilbyder hjemmeundervisning, og mange arbejder hjemmefra, er der mange kørepenge, der ikke skal udbetales. Der har heller ikke været den kursusaktivitet, der plejer at være. Med lavere aktivitet er der også lavere udgifter, forklarer Per Bach Laursen.

Virtuelle møder er blevet almindelige. Det giver besparelser på kørepengene. Det gælder også for byrådsmøderne. Så man kan forestille sig, at det er en måde at spare penge på fremadrettet.

- Jeg håber virkelig, at vores majmøde bliver et levende møde i byrådssalen. Virtuelle møder har været nødvendige. Men her handler det om den demokratiske styreform. Dertil er vi nød til at have optimale forhold, og digitale møder er ikke optimale. Der skal være plads til, at vi kan udtrykke os både mundtligt og kropsligt. Vi har også oplevet forskellige tekniske udfald, som har påvirket møderne, forklarer Per Bach Laursen.

Det store mindreforbrug er ikke nødvendigvis noget der kan forventes i 2021 og i de kommende år.

- Der er ting der ikke er foretaget, og jeg tror der kommer et efterslæb. Jeg tror, at nogle har haft udfordringer med at arbejde hjemmefra, mens andre har det bedre med det. For nogle kan det være svært at komme tilbage til arbejdsfællesskabet. Vi har længe opfordret til at holde afstand. Jeg tænker, at der vil blive behov for, at nogle skal have ekstra støtte, for at kunne få en god opstart ved genoptagelse af normalt arbejde, fortsætter borgmesteren.

Selv om økonomien i 2021 ikke automatisk bliver lige så god som i 2020, så er Per Bach Laursen optimistisk.

- Vi skal huske at 2021 er første år, hvor vi får lidt glæde af udligningsreformen. 2021 bliver også et år med et stort anlægsprogram. Vi har stor likviditet, men vi har jo også en opgave med Aars Svømmecenter. Der bliver høj aktivitet i 2021, og jeg har ingen grund til at være nervøs for året, understreger Per Bach Laursen.

Kommentarer
Kim Arvedlund.

Hvorfor skal vi høre om kommunes "gode økonomi - valgflæsk?
Hvorfor er social og familie politik aldrig et emne her?
Hvordan kan en avis være upolitisk, når redaktøren stiller op til byrådet for den siddende borgmester parti? Ja det er den lokale avis.
Se bare forsiden på dagen Avis - det går så godt i Vesthimmerland - fy for pokker!
Hvorfor kontakter Aars Avis ikke borgmesteren om de 15 betjente som kommunen sætter efter en 17 årig knægt som ikke ville tvangsanbringes? Politiet har endda undskyldt!
Hvorfor vil borgmesteren ikke udtale sig om sagen, men beskylder andre for at konflikt optrappe sagen ved at skrive om den?
Hvorfor bliver henvisning i læserbreve( se Aars avis i dag) om samme emne redigeret væk? Se NordJyske.dk - Sagen om Renè.
Det er jo ikke første gang mennesker bliver behandlet som udskud i kommunen, men det forbigås i tavshed som sædvanlig.

Hvad "medlemskab" skal man snart have i Vesthimmerland kommune for at blive taget seriøs?
Hvor er alle sociale og handicap organisationer ? Eller er I enige er den ulige politik der føres i kommunen? Eller er I bare ligeglade eller konflikt sky?
Kim Arvedlund.

Thorkil Christensen

Læs svaret på Kim Arvedlunds angreb i den trykte udgave af Aars Avis på onsdag - side 3.

Kim Arvedlund

Jeg kan næsten ikke vente på svaret mod etik moral og menneske syn!
Det er næstes som juleaften!!

Kim Arvedlund

Og mens vi venter på forsvaret mod mit "angreb" på den Vesthimmerlands politik m.v.
Så kan man på ny læse om René sag i Nordjyske.dk hvor hans Far står frem.
Så kommer der også lidt nyheder frem om forholdende for visse borgere i kommunen.
Gad vide hvordan borgemesteren vil undgå spørgsmål om social/familie politik ved de kommende valgmøder. Men måske skal han have spørgsmålene på forhånd, som ved spørgetid i byrådet, så andre kan hjælp ham med formuleringen.
Så hjælp dog den familie ved at vise tillid forståelse og empati - i stedet for systemvold embedsmisbrug - selv politiet har erkendt deres fejlhåndtering i sagen - men ikke Vesthimmerlands byrådet - og deres embedsværk.
Så Thorkil - så er der lidt mere at forsvare!

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"