Fysioterapeut Jeanet Chortsen finder årsagen til smerte gennem samtale

Af Torsten Hansen, Onsdag, 14/09/2022 08:00

AARS: Mange søger et quickfix, når en smerte skal stoppes. Smertestillende piller er et hurtigt valg.

Men hos nogle er smerter svære at stoppe, og mange oplever at smerten bliver kronisk, og at den behandling de modtager ikke fjerner smerten på længere sigt.

Jeanet Chortsen, Aars, er uddannet fysioterapeut, og har i 11 år arbejdet i det felt.

- Jeg troede, det var hvad jeg drømte om, og det jeg ville. Men jeg havde ikke mavefornemmelsen med, synes ikke jeg kunne gøre tilstrækkelig forskel for mine patienter. Jeg var begrænset af regler, tid og lægens henvisninger. Måske kan du som læser og patient genkende at komme til fysioterapeut, og føle at du hurtigt skulle gøre plads til den næste i køen – sådan havde jeg det også på den anden side af behandlerbordet, siger Jeanet Chortsen.

Mavefornemmelsen fik Jeanet Chortsen til at åbne sin egen klinik, JC Sportsfysioterapi og Smertecoaching, med fokus på smerteproblematikken. Gennem samtale prøver hun at finde ind til årsagen til smerten.

- Jeg arbejder ud fra den moderne forståelse af smerte, hvor smerte forstås som en individuel oplevelse og ikke er udtryk for den egentlige skade eller sygdom i kroppen, men mere et udtryk for den trussel vi oplever, når vi udsættes for en situation, der kunne være alvorlig. Faktisk er langt størstedelen af vores smerter ufarlige, og alligevel kan smerte være altødelæggende for mennesker, der oplever dem hver eneste dag. Derfor er det langt fra nok at behandle på skaden/sygdommen, når vi søger at afhjælpe hele smerteproblematikken. Vi skal inddrage alle faktorer, som er med til at give den enkelte sin forståelse af smerten. Det kræver samarbejde og tid, terapeut og patient i mellem, lyder hendes forklaring.

Gennem samtale terapi prøver hun at få patienten til selv at være med til at finde årsag og løsninger.

- Vi skal finde ind til, hvor skoen trykker. Langt størstedelen af vores smerter er ufarlige, men vi kan selv "føde" smerter. Ved at finde ind til kernen, kan smerterne ofte afhjælpes, fortsætter Jeanet Chortsen.

Hun arbejder inden for to hovedfelter: Smertecoaching og sportsfysioterapi.

Smertecoaching er hovedsagelig for personer der har haft smerter i mere end tre måneder.

Sportsfysioterapi er behandling af smerter, symptomer og skader i forbindelse med sport.

- Det er afgørende for patienten, som sportsudøver, performer bedst muligt og minimerer risikoen for skader i fremtiden. Det gælder for alle sportsgrene, både på hobby og eliteniveau. Så for mig er det underordnet om ønsket er at dyrke sport eller fysisk aktivitet i fritiden blot for velbefindende, eller om man ønsker at forbedre sine færdigheder indenfor en sportsgren med et højt niveau af konkurrence, siger Jeanet Chortsen.

- Jeg søger at forstå både patienten, de konsekvenser skaden har for livskvaliteten, smerterne og skadehistorien bedst muligt, forklarer Jeanet Chortsen.

- Mine patienter har ofte prøvet mange behandlingsmetoder, inden de kommer til mig, og har fået besked om, at der ikke er mere at gøre, eller at de skal skære ned på deres aktivitetsniveau/sport. Det der ofte mangler i deres behandlinger er forståelsen af deres smerter og håndteringen af dem. Det gør jeg en del ud af, fastslår Jeanet Chortsen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"