Gymnasieelever besøgte genbrugsplastvirksomhed

Af Torsten Hansen, Lørdag, 16/11/2019 07:00

Naturgeografihold fra VHG blev klogere på genanvendelse af plastik

AARS: Som en udløber af naturvidenskabsfestivalen i september, hvor bl.a. valghold i naturgeografi og kemi på Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars var med til at kortlægge plastikforureningen i Vesthimmerlands Kommune, var to af skolens valghold i naturgeografi i sidste uge på ekskursion til virksomheden Genplast i Farsø.

Her hørte eleverne om, hvordan man sorterer de forskellige plasttyper, virksomheden modtager, for senere at pelletere plasttyperne, det vil sige smelte plastikken ned til små kugler (pellets).

Inden ekskursionen til Farsø havde holdene og deres lærere, Solveig Bigum og Jakob Dyrman, også haft besøg af virksomhedsejer Stig Nielsen på gymnasiet i Aars. Her havde eleverne lejlighed til at stille spørgsmål om genanvendelse af plastik.

Under ekskursionen til Farsø kunne de så med egne øjne se, hvordan processen foregår.

Genbrug af plast er langt fra enkelt.

På virksomheden blev det understreget for eleverne, hvor vigtigt det er med sortering i forskellige plasttyper. Hvis man blander forskellige plasttyper i omdannelsen til pellets, kan man risikere at skulle smide hele blandingen ud.

Genplast betaler typisk et beløb for den plastik, de modtager og som de laver om til granulat. Dog får de penge for at tage imod PVC-plast.

Virksomheden er i vækst og skal snart bygge yderligere til i en ny tilkøbt hal.

Eleverne var glade for besøget i Farsø. Dels blev de klogere på hele problematikken omkring f.eks. plastikemballage, dels fik de et spændende indblik i iværksætteri, hvor en innovativ virksomhed er med til at løse et af verdens største problemer, forureningen af havene.

I øvrigt kan man løbende følge resultater fra den landsdækkende plastikindsamling ”Masseeksperimentet”, som bl.a. VHG deltog i, på https://naturvidenskabsfestival.dk/mx/2019/resultater

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"