Her er London, Vi gentager... Befrielse med et års forsinkelse i Aars

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 11/05/2021 12:34

AARS: I 2020 havde Vesthimmerlands Gymnasium og HF planlagt at fejre 75-året for Danmarks befrielse.

Som bekendt ville corona-virussen det anderledes.

I stedet blev 76-året markeret i Musikhuset Alfa for elever og undervisere på ungdomsuddannelserne på Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser og Vesthimmerlands Gymnasium og HF.

Konferencier var Peter Hørup, museumsleder på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø, som fortalte om de fem onde år, og især om alsang, i et foredrag med sang og musik ved Louise Støjberg og Ronnie Olesen.

Arrangementet blev indrammet af en lydkulisse, med brummen af propelfly i begyndelsen for at illudere tyskernes luftinvasion, og ved afslutningen frihedsbudskabet fra 4. maj 1945, hvor radioværten Johannes G. Sørensen sagde de uforglemmelige ord: "I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London, Vi gentager...".

Tysk censur

Alsangen, der begyndte i Aalborg 1940 og fortsatte til august 1943, hvor der blev indført undtagelsestilstand i landet, blev beskrevet ud fra en lokal synsvinkel.

Bare angivelsen af deltagerantallet - 1300 til et stævne i Aars og 1700 i Løgstør - gav et levende indtryk af, hvor meget sangen betød for fællesskabsfølelsen og modstanden mod besættelsesmagten.

Sangene stod også stærkt i billedet. Mads Nielsens ”En lærke letted’” fra foråret 1945 og frihedssangen "Par excellence" blev sunget først, og Poul Henningsens ”Man binder os på mund og hånd” fra forestillingen ”Dyveke”, der på overfladen er en kærlighedssang, og derfor slap igennem tyskernes censur, blev også givet videre til næste generation.

Louise Støjberg og Ronnie Olesen gav en flot fortolkning af H. C. Andersens ”I Danmark er jeg født”, og den afsluttende sang "Frit Land" af Carl Emil Pedersen førte tankerne om frihed frem i nutidig form.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"