HF-elever fik gode råd af "eksperter"

Af Torsten Hansen, Tirsdag, 11/12/2018 11:18

Seks forskellige professioner fortalte eleverne om deres arbejde

AARS: I sidste uge kom dagen hvor Vesthimmerlands Gymnasium og HFs 1.hf’eres første praktik-projektperiode blev indledt.

Forventningens glæde var stor hos eleverne, og heldigvis formåede de seks fremmødte eksperter ikke blot at leve op til forventningerne. De magtede til fulde at tilgodese forventningerne.

Politibetjent Kenneth Christensen, Aalborg Politi, socialrådgiver Mia Andersen, Vesthimmerlands Kommune, lærer Kristina Legarth, Farsø Skole, pædagog Karoline Kjær, Farsø Skole, fysioterapeut Sanne Schou, Vesthimmerlands Kommune og sygeplejeske Anne Marie Brix, Farsø Sygehus, holdt spændende oplæg og klædte skolens spørgelystne elever perfekt på, og derfor kan det ikke undre, at såvel elever som deltagende lærere har givet særdeles positiv respons til oplægsholderne.

En gammel hf-elev i politiklæder

Hf’ernes rutinerede historie- og idrætslærer genfandt erindringens glæde ved gensynet med Kenneth Christensen i uniform. For han var idrætslærer for politibetjenten, da han tog HF i Ranum. Læreren kunne se, at glimtet i øjnene og troen er stadig den samme.

Kenneth Christensen havde allerede den gang viljen til at blive politibetjent, men først gik vejen forbi en pædagoguddannelse, inden han i 2007 kunne iklæde sig politikasketten.

Der blev fortalt særdeles underholdende og informativt om det at agere som politibetjent i dag. Ingen tvivl om, at Kenneth Christensen elsker sit job, men samtidig gav han alle et levende billede af arbejdets mere grå sider. At bruge 60 procent af arbejdstiden på at dokumentere igennem rapporter, er nok ikke hvad man drømte om.

Og i det hele taget er der flere gråzoner i arbejdet. Lønnen kan der ikke prales om, og at tage ud til et indbrud er bedst at sammenligne med en tømrer, der drager afsted for at skifte et vindue. Ligeså er det mildest taget ikke inspirerende at tage ud til døde personer (især unge mennesker), ligesom det er meget trist at være en af dem, der sendes ud for at informere pårørende.

Alligevel er jobbet som politibetjent ganske spændende og livsbekræftende. Trods alle farer og ulykkelige situationer, så eksisterer der et enestående fællesskab blandt betjentene. Det er et alsidigt job, hvor vejen fra at foretage en joke til at trække pistolen er meget kort. Derfor er det et hårdt arbejde, som kompenseres af en enestående sort humor og et stort assistancenet af psykologer, hvis det kræves.

Uddannelsen tager i dag to år og tre måneder, hvor man udover fysisk træning også har fag som psykologi og samfundsfag. Når man kommer ind på politiskolen, skal man vælge specialisering; - f.eks. mellem beredskab (de fleste), efterforskning eller indsatsstyrken (aktionsstyrken) – sidstnævnte stiller dog store krav til fysiske præstationsevner.

Kenneth Christensen sluttede et levende oplæg af med at opfordre især piger og andengenerationsdanskere til at søge ind til politiet. Især er arabiske aspiranter særdeles eftertragtede, da man indtil videre må klare sig med kurser i arabisk kultur på politistationen, og så opfordrede han samtidig de mere stille til at arbejde med deres udadvendte kommunikation, så man vænnes til at kunne kommunikere.

Oplægget blev belønnet med intensiv klapsalver, inden eleverne skulle videre til deres andet valg og yderligere informationer i vejen mod en fremtidig karriere.