Himmerlands Ungdomsskole: Selvforsyning og økologi for 250.000 kr. i Haubro

Af Ture Damtoft, Onsdag, 08/06/2022 10:52

FN verdensmål kræver handling og ikke en nål i reversen 

HAUBRO: Bæredygtighed og selvforsyning - to store ord som Himmerlands Ungdomsskole i Haubro har brudt ned i mere konkrete elementer.
Regenerativt jordbrug, skovhave, hydroponisk, kaninfrikassé, glamping, majroer, cirkularitet, upcycling, market gardening, genanvendt stråtag - listen er endnu længere, og alle er blevet en integreret del af hverdagen for medarbejdere og elever på efterskolen. 
Målet er så stor en grad af selvforsyning, at der kan spares 250.000 kr. på køkkenindkøb, og eleverne får en dannelse i bæredygtighed og mad fra jord-til-bord.
- Eleverne er i haven til køkkentjansen og får god læring af det. De kommer igennem hele systemet og kan følge afgrøderne. De er ikke så glade for kødkaninerne, der bliver til kaninfrikasséen; der kommer jord-til-bord lidt tæt på for dem, siger forstander Jesper Laubjerg med et grin. 
De sparede penge går til aflønning af den landmand, som har passer det hele sammen med medarbejdere og elever.
 
Drøm for køkkenchef
Projektet har taget otte måneder fra bar jord til nu en hønsegård, køkkenhave - eller market gardening - og hydroponisk drivhus, hvor der allerede er blevet høstet tomater, agurker og virkelig velsmagende grønkål i nogle uger.
Planterne får præcist den næring, der er brug for med minimalt vandforbrug, der indgår i et cirkulært system, og spild af energi er stort set lig nul. 
Køkkenchef Dennis Horn har lige høstet tre kasser kål, og der er rigeligt også til de næste mange dage.
- Det er lidt en drøm for mig at have alle afgrøderne så tæt på. Vi kan dyrke præcist det, vi har brug for, får det helt friskt ind i køkkenet og ved, at kvaliteten er helt i top, siger Dennis Horn. 
I haverne udenfor står afgrøderne flot på rad og række. Alt fra gulerødder og hvidløg til ramsløg og majroer - som de også er begyndt at høste af. 
- Vi har omkring 1000 kvm., der bliver intensivt dyrket. Jorden får alligevel ro og må aldrig blive kompakt, så der er naturlige processer til at give næring til planterne. Flere steder er der mulighed for at få tre eller fire afgrøder i løbet af en vækstsæson, siger Jesper Laubjerg.
Næste skud på den bæredygtige stamme er selvforsyning af frugt.
Skovhaven er anlagt og frugttræerne plantet. Der går lige et år eller to, før der kan plukkes æbler og pærer, men jordbærrene - der også er plantet i skovbunden - er på vej. 
 
Skoler af tiden
Det store projekt er Himmerlands Ungdomsskoles helt konkrete bud på opfyldelse af FNs verdenmål.
- Det var ved at være tiden, at nogen for alvor svarede på spørgsmålet om hvad dannelse og ansvarlighed er på en klode, der kræver handling, i stedet for blot at købe FNs verdensmåls-nål og stikke den i reversen. Projektet er født af den tid, vi lever i. Er der Grundtvigske skoler, der ikke er med til at sætte handling bag ordene om FNs verdensmål, kan de ikke kalde sig Grundtvigske, for han mente, skolerne skulle være af tiden, og tiden til handling er forlængst kommet, siger Jesper Laubjerg, der ikke selv har en nål. 
Pånær en smule tøven med kaninerne er alle på skolen begejstrede for deres storstilede selvforsyningsområde. 
 
Præsenteres fredag
Den begejstring håber forstanderen kan brede sig til lokalsamfundet, som han gerne tager med på rejsen mod så bæredygtigt og selvforsynende et samfund som muligt.
- Jeg mødte min yngste datters kærestes mor hernede. Hun var ved at vise det frem til en gæst. Det var lidt en aha oplevelse. De er blevet nysgerrige i Haubro, og vi vil gerne give byen en rolle i det omfang, det kan lade sig gøre. Hvis vi allesammen rykker os en lille smule, rykker vi sammen rigtig meget. Med det her projekt viser vi vejen frem, og det viser vi gerne frem til alle, siger Jesper Laubjerg.
 
Byens centrum
Fredag præsenterer Himmerlands Ungdomsskole både det nuværende projekt og planerne til et stort bygningskompleks, der skal opføres af lokale genbrugsmaterialer fra bl.a. Aars Svømmehal. 
Overskriften på projektet er “Byens Centrum”.
- Med fokus på dannelse, lokalsamfund, demokrati og fællesskaber, vil vi sammen skabe nye standarder for bæredygtighed på mange niveauer og for mulighederne i at samarbejde i lokalsamfund som Haubro. Projektet har potentiale til at danne model nationalt og internationalt, og vi glæder os til at præsentere det på fredag, hvor alle er velkomne, siger Jesper Laubjerg. 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"