Himmerlandskød fik overbevist partileder

Af Ture Damtoft, Torsdag, 23/01/2020 12:49

Konservative Søren Pape Poulsen vil drøfte ekstraomkostninger for kontrol med fødevareministeren

Himmerlandskøds slagteri i Farsø fik besøg af partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, mandag, 20. januar.

Han fik en masse information om virksomhedens udvikling, generationsskifte og ikke mindst den ekstra pris til kontrol, som Himmerlandskød betaler for at holde fast i rødderne og dermed Himmerland.

Virksomheden, med Lars Andersen i spidsen og med hans to børn Christoffer og Louise Andersen kørt i stilling til at overtage, har udviklet sig voldsomt de seneste 20 år, og i dag er der flere afdelinger, der alle har det tilfælles, at de ligger i de såkaldte udkantsområder.

Vigtig kontrol

På afdelingen i Farsø er der opskæring af kreaturer, og Søren Pape Poulsen var på besøg med blå hat og brun kittel og desinficerede hænder ligesom alle andre for at sikre hygiejnen. En hygiejne som bliver kontrolleret af fødevarekontrollen som på slagterierne i Aalestrup, Hadsund og Kjellerup.

Men på slagterierne står der også dyrlæger klar til at kontrollere kreaturerne, når de ankommer.

- Den største udfordring er det økonomiske. Fødevarestyrelsen sætter holdet af dyrlæger, og kan de ikke få nok tilkalder de vikarer, som koster mere, og det er svært at finde faste dyrlæger i Aalestrup og Hadsund. En fast dyrlæge koster 250 kroner i timen, en vikar 500 kroner i timen, fortæller økonomichef Louise Bondgaard Godsk til en interesseret nikkende Søren Pape Poulsen.

Vigtigheden af kontrollen bliver anerkendt, det er ekstraomkostningerne, som er problemet.

- Dyrlægerne kontrollerer både dyrene ved ankomst, og når de er slagtet. Så skærer de f.eks. hjertet, for at se om der er sygdom. Det er vigtigt, men vikarerne har en højere pris, siger Christoffer Andersen.

Den højere pris for vikarer rammer Himmerlandskød to gange. For udgifterne indgår i Fødevarestyrelsens beregninger for de faste udgifter - økonomichefen bruger det engelske udtryk "overheads" - uden at hverken Himmerlandskød eller andre ramte virksomheder har nogen indflydelse.

- Vi bliver også ramt, hvis log-bøger for smågrise-eksport ikke er blevet tjekket, så sendes regningen videre til alle, siger Lars Andersen, og påpeger det konkurrenceforvridende element i den praksis.

Håndgribelig erhvervspolitik

Argumentet vakte genlyd hos den konservative partileder.

- Der skal være en rimelighed i omkostningerne, så man i prisen ikke betaler for mange ting, som ikke har med virksomheden at gøre. Erhvervet bliver pålagt ednu en omkostning, som er direkte konkurrenceforvridende, og det giver højere enhedsomkostninger. Det er grundlæggende erhvervspolitik og meget håndgribeligt. Det er et godt eksempel på, at arbejdspladser i Danmark kan ende med at ligge i knudepunkter omkring byerne, fordi man tvinger virksomheder som Himmerlandskød til at have højere omkostninger og dermed dårligere konkurrencevilkår, det vil jeg tage op med Mogens (Jensen, fødevareminister (S), red), sagde Søren Pape Poulsen med det forbehold, at brancheorganisationen Danske Slagtermestre kører en sag om omkostningerne netop nu.

Læs i næste uge om generationsskifte på Himmerlandskød og, hvornår kødet må kaldes dansk.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"