Holger S. Mikkelsen fik en mindebuste i Aars Lystanlæg: Han var svær at komme efter som borgmester...

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 04/01/2023 09:09

AARS: - Han var svær at komme efter som borgmester... Vi blev nemlig målt på Holger Mikkelsens værk.

Sådan er der flere borgmester i Aars og senere Vesthimmerlands Kommune, der har sagt om Holger S. Mikkelsen, der om nogen satte skub i udviklingen lokalt, og var med til at opgradere Aars fra stationsby til industri- og handelsby med uddannelsesmuligheder og bosætning.

På årets sidste dag blev der afsløret en mindebuste i bronze for Holger S. Mikkelsen i Aars Lystanlæg.

Han var sognerådsformand i Aars og første borgmester i Aars Kommune 1970/71, men døde kun 55 år i 1971. Forinden havde han med sin fremsynethed og handlekraft nået at sætte sit præg på især Aars by gennem 17 år. Og havde i flere år desuden været medlem af Aalborg Amtsråd, ligesom han drev familiegården i Sjøstrup.

For jubilæumspenge
Bronzebusten er udført af kunstneren Jan Anker Petersen, Alstrup, og blev rejst på initiativ af jubilæumskomiteen nedsat i forbindelse med Aars bys 150 års jubilæum i 2020. Der blev allerede dengang afsat penge til busten, men Corona-nedlukning gjorde, at det først blev muligt at afsløre busten to år senere. Det skete i overværelse af flere end 200 borgere og et var jubilæumskomiteens formand, tidligere bankdirektør Poul Damgaard, der bød velkommen til flere end 200 borgere i lystanlægget og som orienterede om, hvad der skulle ske.

Holger Mikkelsens fire af fem efterkommere, Marie Mikkelsen, Viborg, Annie Kallerup, Kolding, Jens Mikkelsen, København og Niels-Henrik Mikkelsen, Møldrup, deltog i afsløringen af mindebusten. Den femte, Søren Mikkelsen, døde som 65-årig.

Senere borgmestre efter Holger S. Mikkelsen deltog også, bl. a. Martin Glerup og Knud Kristensen.

Det var i øvrigt Vesthimmerlands Kommunes nuværende borgmester, Per Bach Laursen, der foretog afsløringen og holdt en rammende tale om Holger Mikkelsen, som han kun har hørt om, men aldrig har mødt.

Holger Mikkelsen blev født 17. oktober 1916 og tog realeksamen i Aars. Han blev gift ed Betty Perregaard, og parret overtog hans fødehjem i Sjøstrup. I 1954 blev Holger S. Mikkelsen valgt i det daværende Aars Sogneråd med stemmer fra Landbolisten. To år senere gik han i samarbejde med Socialdemokratiet i Aars, bl. a. for at kunne bidrage til udviklingen af Aars Skole.

- Holger Mikkelsen stod i spidsen for store forandringer i Aars. Der blev opkøbt landbrugsjord til udvidelse af byen med erhvervarealer og  boligområder. Han lyttede til, hvad der blev spurgt om når en ny virksomhed skulle etablere sig i Aars. Det var netop om skolemuligheder og hvor man kunne bo, sagde Per Bach Laursen.

Det var derfor naturligt for Holger S. Mikkelsen at arbejde for, at byen fik et gymnasium. Det skete i 1963 - selv om det ikke dengang var muligt i en landkommune. Handelsskolerne i Aars, Løgstør, Aalestrup og Farsø  blev sammenlagt til Erhvervsskolerne i Aars, og Østermarkskolen blev indviet i 1973, men planlagt mens Holger Mikkelsen levede.

På industriområdet var det bl. a. etableringen af Jernstøberiet Støbco,  i dag MAT Dania ApS., og flytningen af elektronikfabrikken Søren T. Lyngsø A/S fra Søborg til Aars, som Holger Mikkelsen havde arbejdet for, men også etableringen af Vesthimmerlands Flyveplads. Det var alt sammen noget som gav mange arbejdspladser og stillede krav til bosætning.

- Det Holger Mikkelsen har udrettet for byen og egnen er helt anerkendelsesværdigt, fastslog Per Bach Laursen.

Museumsdirektør Broder Berg sagde, at Holger MIkkelsen også æres for sit politiske håndværk og store engagement, og nu har fået et mindesmærke i lystanlægget sammen med folketingsmand Anders Thomsen, førstelærer Mads Møller Madsen og isenkræmmer C. C. Christensen. 

Havde gode støtter
Holger Mikkelsen stod for den moderne bys tilblivelse og afvikling af stationsbyen, og fik bl. a. hjælp af fagforeningsmanden, kommunalbestyrelsesmedlem Valdemar Sørensen, landinspektør J. J. Orbesen og kæmner Aage Christiansen, men også af “baglandet” med fru Betty som passede gården i Sjøstrup og familien.

Kunstneren Jan Anker Petersen fortalte, at han har arbejdet med busten i omkring et år. 

Han har ud fra gamle sort/hvide billeder forsøgt at gøre sit ypperste - først i ler og senere i bronze i samarbejde med Dansk Skalform A/S i Aars.

Soklen er udført i beton af stuktørelever på Erhvervsskolerne i Aars. Det er sket i samarbejde med murermester, tidligere borgmester Knud Kristensen, Hornum, som personligt har gravet soklen ned på den anviste plads ved hovedindgangen til Aars Lystanlæg. 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"