Kaaglaug hyldet for 25 år

Mandag, 02/11/2015 03:07

Godt 60 medlemmer af Nibe Kaaglaug og en række indbudte gæster fejrede lørdag Nibe Kaaglaugs 25 år som kulturbærer i Nibe - og måske især omkring og på Limfjorden ved Nibe.
Kaaglauget blev i 1989 og 1990 stiftet omkring tankerne om at bygge en rekonstruktion af sildekågen – typen af fiskefartøj, som gennem ca. 500 år tjente fiskerne ved Nibe Bredning og tilstødende lavvandede farvande.
Mange af de fremmødte ved jubilæumsdagen på Nibe Skole har været med hele vejen siden 1990, og de kunne da også nikke genkendende til mange af de indslag og historier, der i dagens anledning blev oprullet – realistiske og muntre historier – og de fleste af dem er sande!
Nibe Kaaglaugs allesteds nærværende oldermand, tidl. folkeskolelærer Jens Østergaard, ledede det velforberedte og tæt besatte jubilæumsprogram, og kun enkelte gange havde han ikke styr på forløbet.
En overraskelse for oldermanden blev det nemlig, da Erik Bak – medbygger på den rekonstruerede sildekåg – standsede oldermandens strøm af ord og bad ham lytte efter et øjeblik:
– For 25 år siden fik alle medbyggerne ved byggeri af Sildekaagen overrakt en særlig fløjte – og som alderen skrider frem, må man jo realisere nogle af sine værdier, understregede Erik Bak i sin tale. Og med disse ord overrakte han Jens Østergaard den nævnte fløjte til Nibe Kaaglaugs ejendom. Erik Bak afgik ved døden søndag, men var på mødet lørdag særdeles frisk og munter i sin tale til kaaglauget og de ca. 60 deltagere ved jubilæumsarrangementet.
Det blev i øvrigt en værdig eftermiddag for den 25-årige forening, der sammen med andre havneforeninger i Nibe står bag den årlige »Havnens Dag« – foreningen, der som den eneste lokale kalder sin generalforsamling hvert år i februar måned for et ÆDEGILDE.
Dagens ærestaler var tidl. skoleinspektør Anders Bang, der i 1990 også var den første oldermand i Nibe Kaaglaug. Og han lagde ikke fingrene imellem, da han gennemgik optakten til og baggrunden for stiftelsen af Nibe Kaaglaug:
- Nu kender jeg jo Jens Østergaard for at være en særdeles ihærdig forkæmper for sine ideer, og også byggeriet af den rekonstruerede Sildekaag lå ham meget på sinde. – Imidlertid måtte jeg som skoleleder se på, hvilke omkostninger det ville trække med sig, hvis Nibe Skole ad den vej skulle være skibsreder. Dermed måtte jeg udstikke et »nej« til, at Nibe Skole skulle overtage sildekågen efter den stod færdigbygget, understregede Anders Bang.
Løsningen blev så, at Nibe Kaaglaug blev dannet – med formålet at drive og vedligeholde sildekaagen. Det er nu sket gennem 25 år og Sildekaagen lever i bedste velgående, hvilket den tidligere oldermand trods sine tidligere forudsigelser om et kort liv for kåg og laug måtte erkende var en fejltagelse.
Deltagerne ved jubilæumsarrangementet blev i øvrigt udsat for musikalske indslag fra Limfjordstrioen«, anført af tidl. lærer ved Nibe Skole Steen Lerche samt  viser fremført af laugets egen troubadur Knud Høirup. Anna Hansen, der har titel af »Klog Kone« fortalte om Saltspillet, der i 1997 blev framført i samarbejde med Hald Hovedgaard og Saltsyderne på Læsø. Endelig blev der ved laugets herold, historiker Jan Dalsgaard præsenteret et jubilæumsskrift med indslag fra laugets 25 årige historie.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"