Kaya Herbs i Aars er gået i højden

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 12/05/2021 08:42

AARS: Dyrkning af bæredygtige økologiske krydderurter i syv etager.

Det var, hvad der ventede de 25 deltagere i en rundvisning hos iværksættervirksomheden Kaya Herbs på Messevej i Aars forleden. Det skete som indledning til Aars Erhvervsråds generalforsamling, og besøget gav deltagerne indsigt i en virksomhed, som man roligt kan sige har ”højt til loftet”. Det var virksomhedens direktør, Claus Wimmer-Aune, der driver virksomheden sammen med iværksætteren Robert Pedersen, som viste rundt. Vertikal krydderurteproduktrion er set før, men virksomheden i Aars, er den første i Norden, som udelukkende har en økologisk produktion efter et bæredygtigt princip.

Der anvendes ledlys og økologisk gødning i de tre stadier som urterne gennemgår før de er klar til pakning og forsendelse til butikkerne. Her kan de holde sig friske op til 10 dage, og udsender en duft og smag, som gør en forskel i forhold til konventionel produktion.

- Virksomheden i Aars er opbygget som en beta-model, som vi med tiden gerne skulle kunne skalere op. I øjeblikket dyrker vi fire forskellige krydderurter, men vi har plads til udvidelse i lokalerne, så det bliver muligt at dyrke op til 23 forskellige urter. Det kommer til at ske i takt med efterspørgselen fra kunderne, sagde Claus Wimmer-Aune. Der blev ikke lagt skjul på, at virksomheden er midt i en svær og krævende opstartfase, men det er lykkedes at opnå afsætning til bl. a. Rema 1000 og Coop. Selve dyrkningen sker i specielle pallerammer og der arbejdes hen imod, at produktionen automatiseres ved hjælp af styresystemer og kameraer der kan følge planterne fra første dag og til de skal pottes og pakkes i et specielt anlæg. Claus Wimmer-Aune oplyste, at virksomheden i opbygningsfasen har fået stor hjælp af elever på den nye FGU-uddannelse i Aars. Eleverne har gået til hånde med praktiske opgaver og har derved fået en smagsprøve på, hvad det vil sige at arbejde i en virksomhed og i et team. Gartneriet producerer økologiske krydderurter under LED-vækstlys, efter biodynamiske principper. Kaya Herbs bruger ikke gødning men planteudtræk og dyrker jordens biologiske system ved opformering af mikroliv.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"