Kulturugeåbning i Aars:Per Pallesen tog publikum med storm

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 09/03/2022 08:15

AARS: Flagene var hejst og den røde løber rullet ud ved åbningen af Kulturugen i Vesthimmerlands Kommune. Åbningen foregik denne gang i Aars med et program i og omkring Vesthimmerlands Musikhus - og hvor bysbarnet, skuespilleren Per Pallesen var “trækplaster” med et foredrag om kulturlivet i Aars og hans tilgang til en lang succesfuld karriere med afsæt i barndomsbyen.

- Som fem-årig var jeg med mine forældre på Aars Hotel, hvor der blev spillet teater i salen. Det var som Aladdins Hule, når jeg fornemmede duften fra scenen, og sagde allerede dengang, at jeg ville være skuespiller.

Men jeg skulle først en anden vej - som elev i Sparekassen for Aars By og Omegn og senere som sparekasseassistent, og Gud hvor jeg kedede mig. Jeg orkede ikke at involere mig i folks økonomi, sagde Per Pallesen, der opsagde sin stilling og i stedet blev elev på Aalborg Teater.

Siden er det blevet til mange film- og teaterroller , bl. a. som “Tjener Boldt” i Matador - en type som han blev inspireret til af fritidstjener Vagn Pedersen på Aars Hotel.

- Jeg elsker Aars. Det er min hjemstavn. Jeg havde en skøn tid i Aars med mange venner, sagde Per Pallesen og fortalte bl. a. om dengang Dirch Passer var i Aars og blev klippet hos frisør Falsig. Per Pallesen gik bagefter ind i salonen og fik en tot af Dirch Passers hår som han gemte i en kuvert. Mange år senere, da han samarbejdede med Dirch Passer, gav han ham kuverten. Dirch Passer sagde: Tak, tak - der er ikke noget så skønt som at få håret tilbage...

Per Pallesen fortalte også om tiden i Aars FDF, hvor han spillede på lilletromme, om sin første optræden i børnehaven og revyen Kimbrerknallerten, som var den tid på året, hvor han havde det bedst. Men han tog også en lille tur tilbage til perioden i Aars Svømmeklub, til danseskolen i Aars og til en episode hos købmand Heidemann i Farsø, hvor han som dreng drak en citronvand og skålede med selveste Kong Frederik.

Per Pallesen tog publikum med storm, især når han fortalte om typerne i Aars, og krydrede med forskellige anekdoter og personlige oplevelser, som har været med til at forme ham som den person han er.

Inden Per Pallesens foredrag, blev der sunget i musikhusets sal af det lokale kor “A Piece of Cake”. Det var en flot indledning til en spændende dag, hvor formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Per Nyborg, Aars, bød velkommen.

- Kulturen kan være den gnist, der kan få bålet til at brænde i Vesthimmerland, sagde Per Nyborg, og slog fast, at egnen er et område i udvikling, og at det er vigtigt at gøre brug af kulturtilbuddene.

Omkring 150 personer blev bespist i musikhuset, og bagefter var der rundvisning i huset og hos naboen Vesthimmerlands Gymnasium. Det foregik i to hold med Per Nørgaard og Peter Stenild som guider.

Deltagerne så bl. a. nogle af Per Kirkebys kunstværker, hørte om maler-, bronze og murstenskunst og fik en indføring i, hvorfor den verdensberømte kunstner arbejdede som han gjorde, og med Aars som “legeplads”.

Kulturugeåbningen blev afsluttet i musikhusets store sal, hvor et helt nyt initiativ “Sangkraft Vesthimmerland” fik sin debut. Sangkraftcenter Vesthimmerland er et af en række sangkraftcentre i Danmark, som slås igang med en statslig bevilling på 17 mio. kr. Tidligere skoleforstander Palle Fogh er i front for en styregruppe i Vesthimmerland og sagde bl. a., at sang skaber livsglæde, fællessab og trivsel.

Der var lagt op til fællessang som en god afslutning på dagen, og det lykkedes til fulde for Palle Fogh, Christian Dalgaard, Mikkel Zackariassen og Brian Svendsen at få pubikum til at synge med på sange fra Højskolesangbogen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"