Lærerne er ansat længe på skoler i Vesthimmerland

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 18/02/2025 13:50

VESTHIMMERLAND: Lærerne på skolerne i Vesthimmerland hører til de mest vedholdende i Danmark.

En analyse fra tænketanken Cepos placerer kommunen på en femteplads ud af 93 medregnede kommuner, når det gælder fastholdelse af lærere.

Fra skoleåret 2020/21 til 2021/22 udskiftede Vesthimmerland blot 9,7 procent af lærerne, hvor gennemsnittet på landsplan lå op 12,3 procent. Også nabokommmuner som Jammerbugt, Viborg og Rebild er placeret blandt de bedste til at fastholde - helt i top lå Skive med en udskiftning på 7,2 procent.

Den beskedne udskiftning af lærere glæder Inger Nielsen (V), der er formand for børne- og familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune:

- Det er godt for både arbejdspladsen og for eleverne. Det giver et stærkere læringsmiljø, når lærerne kan følge elevernes udvikling og tilpasse undervisningen efter behov.

Hun mener også, at elever føler sig mere trygge ved at have de samme voksne omkring sig:

- Og tryghed forbedrer motivationen.

Når lærerne bliver flere år på samme arbejdsplads, tolker Inger Nielsen det som tegn på, at de opfatter det som en god arbejdsplads:

- Jeg håber, at de føler sig inddraget og engageret i et godt arbejdsmiljø.

Unge skifter oftere
Analysen viser, at lærerudskiftningen i den danske folkeskole er højere blandt unge lærere end blandt deres ældre kollegaer. Den gennemsnitlige lærerudskiftning ligger altså på 12,3 procent årligt, men de 20-30-årige lærere forlader jobbet i højere grad end deres ældre kollegaer.

- Derfor er det afgørende, at vi ser nærmere på, hvordan skolerne kan blive bedre til at fastholde de unge lærere, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos.

Desuden viser analysen, at lærerudskiftningen er højest i Region Hovedstaden, mens Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark har en lavere udskiftning. Høje-Taastrup Kommune har landets højeste lærerudskiftning på 21,0 procent.

- En høj udskiftning blandt lærerne er en bekymrende tendens. Det er ressourcekrævende, når skolerne skal rekruttere nye lærere, og det går ofte ud over stabiliteten i undervisningen og elevernes læring, siger Karsten Bo Larsen.

Endelig viser analysen, at friskoler og private skoler (frie grundskoler) er bedre til at fastholde lærerne end folkeskolerne.

- De frie grundskoler adskiller sig fra folkeskolerne med hensyn til organisering, styring, ledelse mv. Derfor vil det være oplagt at undersøge nærmere, om det kan være årsagen til, at de frie grundskoler har en lavere lærerudskiftning end folkeskolerne, mener Karsten Bo Larsen.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"