Minister kom, så og lyttede i Gundersted

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 22/02/2022 15:08

GUNDERSTED: Kommunen og Viborg Stift tog godt imod boligminister Kaare Dybvad Bek, da han rullede op til Gundersted Kirke i sin ministerbil mandag formiddag.

I hvad der bedst kan beskrives som "friskt" vejr fik ministeren hilst på lokale interessenter i projektet om de fire, fem, seks eller nul nye vindmøller i området ved Bjørnstrup mellem Grundersted og Blære.

- Jeg skal prøve at få indtryk fra alle parter, om hvad det er for nogle synspunkter, der er omkring projektet. Det er en særlig opgave, hvor kulturhistorien står overfor fremtiden. Det fylder meget for mig og kirkeministeren. Vi skal have en drøftelse af sagen, og det er vigtigt at tage sig tid til at lytte, sagde Kaare Dybvad Bek.

Efter besøget ved kirken, hvor han sammen med kommunale og kirkelige repræsentanter så på tegninger udarbejdet på vegne af HOFOR af firmaet Urland, der var repræsenteret af projektchef Christian Achermann, var ministeren inviteret til møde med politikere og embedsfolk fra Vesthimmerlands Kommune og biskop Henrik Stubkjær fra Viborg Stift.

- Vi håber at starte på en frisk. Vi har ikke haft en ordentlig dialog. Vi går jo ind for udvikling, og også den grønne omstilling. Samtidig er det vores rolle at beskytte kulturhistorien, sagde Henrik Stubkjær om kirkens rolle.

Tydeligt frustreret

Tanken om at begynde på en frisk var kommunens repræsentanter ikke indstillet på.

Især i den nuværende situation, hvor det såkaldte veto mod vindmøller fra Viborg Stift kun kan tilsidesættes på ministerielt niveau.

- Sagen er den, at det er ministerens afgørelse nu. Den har vi ingen indflydelse på, sagde en til tider tydeligt frustreret borgmester Per Bach Laursen.

Især over de muligvis spildte og store ressourcer Vesthimmerlands Kommune har brugt på vindmølleprojekter.

- Vi har et årsværk og mere, som arbejder med de her ting. Det foreliggende materiale kan blive kritiseret fra alle mulige sider. Ministeren og jeg er ikke fagpersoner, men dem, som har arbejdet med det fra forvaltningen og fra Urland, har det bedst mulige faglige grundlag, og derfor er det dem, vi læner os op ad, siger Per Bach Laursen.

Både han og den nye formand for teknik og miljøudvalget, Allan Ritter Andersen (K), efterlyser som minimum, at kirken skulle reagere hurtigere.

- Vi skal have en god og grundig debat om processen, for som det er nu, så er det svært at realisere vindmølle projekter. Vi bruger mange hundrede timer på det, og så kan det ikke være rigtigt, at et projekt kan stoppes i sidste øjeblik. Vi skal i brund og grund finde ud af, om vi skal have flere vindmøller på land. I Nørrekær er der flagermus, på Thorup Slette røde glender og i Gundersted er det udsynet til kirken, som kan stoppe projektet. Hele dilemmaet er, at vi både vil den grønne omstilling og passe på vores kulturarv. Jeg tror på, vi kan begge dele. Det handler også om at få en dialog igang, og det fik vi, siger Allan Ritter Andersen.

Stoppe omstilling

Dialogen med kirken er dog en postgang for sent i denne omgang.

Nu afventer alle parter en beslutning fra de to ministre, Kaare Dybvad Bek og Ane Halsboe-Jørgensen.

- Det var en minister, der havde sat sig ind i sagen. Der er ingen tvivl om, at han har respekt for begge udfordringer med den grønne omstilling, men også med de tekniske anlæg tæt på vores kulturarv. Han gav ingen indikationer på tidshorisont for en beslutning. Sagen står stille fra kommunens side, og så står den grønne omstilling også stille. Ministeren spurgte, om så vi ville stoppe, hvis ikke vi får klarhed over processen. Det har jeg svært ved at sige ja til, men det kan blive udkommet, for det er udsagn, jeg har hørt fra flere partier i byrådet, at så er det ikke værd at bøvle med. Når man har en de-facto veto ret, kan man jo bare læne sig tilbage og standse et projekt til sidst. Det er ikke heldigt, for så bliver vores argumenter tilsidesat, og i dette tilfælde uden stor faglighed set fra mit synspunkt, siger Per Bach Laursen.

 

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"