Nu er der gået syv år: Hjemmehjælpere i Aars vil råbe kommunen op

Af Ture Damtoft, Onsdag, 17/03/2021 09:00

AARS: De kunne ikke tænke sig at arbejde andre steder - de ansatte i hjemmeplejen i Aars.

Men de vil have mere plads til de omkring 45 ansatte, der dagligt møder ind. Gennem syv år har kommunen undersøgt løsninger, uden at der er fundet en.

- I Vesthimmerlands Kommunes personalepolitik står der, at der arbejdes aktivt med sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende tiltag, så personalet trives både fysisk, psykisk og socialt. Vi er desværre ikke enige i, at der arbejdes aktivt. Vi mangler handling bag de fine ord, siger arbejdsmiljørepræsentant Alicia Borras Sørig, der har været ansat i hjemmehjælpen i over 10 år.

I den tid er der kommet flere ældre og dermed også flere kolleger, som fortsat har den samme plads på tredje etage på Plejecenter Solvang i Aars, som er basen.

Et rum på omkring 60 kvm. til 45 ansatte, når de møder ind allesammen. For at hente medicin, få en orientering, udveksle erfaringer om borgere eller bare spise deres frokost.

At rummet med en skillevæg kan deles i to gør ikke den store forskel.

- Vi kræver ikke et skulderklap, og vi kræver ikke at blive værdsat eller at blive kaldt hverdagens helte for at få boostet vores ego. For det er vores arbejde, og vi har selv valgt det. Vi trives i et job, hvor faglighed og menneskeliv er i højsædet, det er omskifteligt og krævende, men ikke mindst givende. Det, vi ikke selv har valgt, og der hvor filmen knækker for os, er, at mens vi forsøger at leve op til Vesthimmerlands Kommunes personalepolitik, som siger, at alle ansatte har gode rammer og forudsætninger for at lykkes, vælger den øverste ledelse at vende det blinde øje til. Vi har påtalt arbejdsforholdene i syv år, og nu hvor vi har allermest brug for det, er der fortsat ikke nogen langsigtet løsning, siger Alicia Borras Sørig.

Corona-smitte

Der er dog kommet en midlertidig løsning for de ansatte i hjemmeplejen.

For at kunne være bare i nærheden af at opfylde afstandskravene under Corona-restriktionerne har de lånt et såkaldt rehabiliteringskøkken på stueetagen på Solvang.

Det går så ud over den håndfuld borgere, der bruger køkkenet i deres genoptræning.

Alligevel føler assistenterne, hjælperne og sygeplejerskerne sig ikke trygge over forholdene - måske med rette.

- I februar i år havde vi en gruppe på fem, som skulle have et møde. Kort efter blev en af dem konstateret smittet. Få dage senere var yderligere ni ansatte konstateret positive med Corona-virus, deriblandt de fire øvrige som deltog i mødet. Det kan jo være livsfarligt både for os, men især de borgere vi besøger. Jeg kan ikke gå så langt som at sige, at arbejdsforholdene i hjemmeplejen er direkte årsag til, at ældre er blevet smittet, men jeg kan heller ikke afvise det. At vi nogenlunde kan følge reglerne til dagligt er mest vores egen fortjeneste. Mange spiser deres frokost derhjemme og kører ud hjemmefra, men vi skal jo alle hente medicin på Solvang, og så kan vores lokaler hurtigt blive trange. Og så kører vi ud til borgerne bagefter, vi synes ikke, det er forsvarligt, siger Alicia Borras Sørig.

Kommunens svar

Ældrechef i Vesthimmerlands Kommune, Per Nielsen Elb, bekræfter, at der bliver arbejdet med at finde en løsning, så hjemmehjælpen får mere plads.

- Jeg kan bekræfte, at der er et arbejde i gang med at finde nye lokaler til hjemme- og sygeplejen i Aars, idet vi gennem en tid netop har ønsket at forbedre de pladsmæssige rammer for hjemme-sygepleje-distrikt Aars. Udover disse kommentarer finder jeg det ikke rigtigt at diskutere arbejdsforhold gennem pressen, skriver Per Nielsen Elb i et svar til Aars Avis.

De sygeplejersker og SOSU-medarbejdere, som Aars Avis har talt med, finder det heller ikke rigtigt, at arbejdsforholdene skal diskuteres gennem pressen - de ser bare ikke anden udvej.

- Vi har været i dailog med ledelsen gennem syv år nu. Så begynder tålmodigheden at være lidt slidt. Så kommer Corona-situationen oveni, og der bliver fundet en lappeløsning, som vi ikke føler os trygge i, og som muligvis har betydet, at mange kolleger har været smittet. Derfor så vi ikke andre muligheder. Vi vælger dagligt at løfte hovedet højt og med faglighed og engagement løse vores opgaver. Vi er stolte af vores fag og vores job, og er normalt ikke dem, der laver demonstrationer eller ballade. Men når de, som har til opgave at skabe de rette forudsætninger for gode rammer vælger at tilsidesætte kommunens egen politik og ignorere vores opråb i så lang tid, så bliver vi faktisk vrede og kede af det, siger Alicia Borras Sørig.

I Aars Avis uge 11 kan man læse et svar fra Sundhedsudvalgsformand Palle Jensen (S), hvor han er kender, at situationen ikke er holdbar.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"