Reduktion af busruter kan få betydning i Aars

Af Torsten Hansen, Onsdag, 18/01/2023 09:00

AARS: Gymnasieelever risikerer at miste mulighed for at uddanne sig.

Det kan være en konsekvens af forringelser i den kollektive trafik.

Alt tyder på, at der vil skereduktion i Nordjyllands Trafikselskabs busruter fra sommeren 2023. Byrådets økonomiudvalg i Vesthimmerlands Kommune behandler reduktionerne ud fra politiske principper og virkemidler på et møde i morgen torsdag.

Flere ruter er i fare for at miste afgange om morgenen, og i særdeleshed om aftenen. Nogle af de passagerer der benytter ruterne, er elever på skolerne i Aars, og her kan besparelserne få stor betydning.

- Vi ved endnu ikke præcist, hvad der kommer til at ske. Fra kommunal side har vi fået at vide, at man gerne vil tale med os, blandt andet om flexruter, siger rektor Jette Rygaard, Vesthimmerlands Gymnasium.

På gymnasiets vegne har hun indsendt en indsigelse mod de besparelser som rutereduktionerne udgør. De påtænkte reduktioner vil nemlig betyde, at nogle elever fra yderområderne vil få sværere ved at bruge bussen, eller skal benytte alternative transportformer - så som flexbusser.

Nogle elever vil få længere transporttid. Det har særlig betydning for de elever, der kommer længere væk fra, der ikke som førstevalg har søgt til Aars. Hvis transporttiden bliver mere end 45 minutter, bliver de ikke tilbudt plads på gymnasiet i Aars.

- Det vil vi være kede af, siger Jette Rygaard.

Hun kender naturligvis ikke antallet af elever der kan blive påvirket, men når hun tager den uddannelsespolitiske kasket på, ser hun det som et problem.

- De nye elevfordelingsregler betyder, at der ikke længere bliver set på transportafstand, men på transporttid. Det vil komme til at betyde noget, når der samtidig reduceres i antallet af busafgange, forklarer hun.

For gymnasiet i Aars vil det ikke få nogen særlig betydning. Alt tyder på, at pladserne nok skal blive fyldt op, også selv om busruterne ændres. Men for enkelte elever kan betydningen blive stor.

Vesthimmerlands Kommune forventer at spare cirka 1,5 mio. kr. årligt ved reduktionen af busruter. Men umiddelbart er der planer om at friholde ruten mellem Aars og Nibe fra besparelserne i 2023.

Det afgøres endeligt i midten af marts, hvordan besparelserne føres ud i livet.

Det falder nogenlunde sammen med ansøgningsfristen for gymnasiet, der er 13. marts.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"