Runesten ved Aars Kirke skal have læ

Af Torsten Hansen, Onsdag, 19/01/2022 12:00

Den gamle sten tåler ikke længere vind og vejr

AARS: Man siger ofte, at ”det er hugget i granit, så det består til evig tid”. Men sådan er det ikke længere.

Ved Aars Kirke står en runesten. Stenen er af granit, alligevel begynder teksten på stenen at blive mere og mere utydelig.

To forskellige ønsker er på vej til at gå op i en højere enhed. Aars Kirkes Menighedsråd ønsker at flytte runestenen på kirkegården, fordi stenen ikke passer ind i den nye plan, der er ved at blive lagt for den fremtidige kirkegård. Menighedsrådet kan dog ikke blot flytte runestenen, men skal spørge både Vesthimmerlands Museum og provstiudvalget.

Ønsket om at flytte runestenen flugter helt med de ønsker Vesthimmerlands Museum har.- Runestenen tåler ikke længere at stå ude i vind og vejr, derfor vil vi meget gerne have den ind i kirken, siger direktør Broder Berg, Vesthimmerlands Museum.

Og netop en placering inde i kirken matcher også med menighedsrådets ønsker, så der er tale om en win-win situation.

Ind i kirken

- Vi vil gerne have runestenen ind i kirken, men vi skal blive enige om, hvor i kirken den skal placeres, siger formanden for Aars Menighedsråd, Anders Didriksen.

I dag står runestenen på en lille høj, men det er ikke stenens oprindelige placering. Derfor har det ikke nogen historisk værdi.

Set fra museets synspunkt, er det vigtigt at få runestenen bevaret.

- Den syreholdige regn vi har i dag, gør at runestenen forgår. Derfor skal den enten skærmes for vind og vejr eller sættes indenfor, siger Broder Berg.

En afskærmning i stil med Jellingestenen vil være meget dyr og kræve vedligeholdelse. Hvis stenen placeres i kirken kræver det ikke yderligere vedligeholdelse. Spørgsmålet er nu, hvor i kirken skal stenen stå. Man kunne mene, at det ikke betyder så meget.

Men hvis der er tale om en sten fra hedensk tid, så er der visse steder i kirken, som ikke passer så godt.

Menighedsrådet drøfter fortsat placeringen, og når man er kommet til enighed, skal det forelægges provstiudvalget.

- Jeg tror, at vi får flyttet stenen ind i kirken i år, siger Anders Didriksen

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"