Seks unge fra Aars i praktik i Tanzania

Af Torsten Hansen, Onsdag, 29/09/2021 08:12

AARS: Seks lærlinge, en kvinde og fem mænd, fra landbrugsmaskinmekanikeruddannelsen på HEG i Aars har sagt ja til at skifte deres velkendte danske hverdag ud med et praktikophold i Tanzania

Traktorerne ligner - næsten - sig selv, og lærlingene er også vant til både olie på fingrene og mejetærskere, der ikke vil tærske. Alligevel venter der lærlingene fra skolen i Aars en noget anderledes oplevelse, når de i begyndelsen af oktober rejser til Tanzania i seks ugers praktik. Her vil arbejdskulturen være en anden, og det foretrukne værktøj er måske ikke tilgængeligt. Det skræmmer dog ikke Emmely Rosendal Birkballe. Hun er en af de seks lærlinge.

- Jeg glæder mig til at prøve at arbejde i et land, hvor tingene er anderledes, end jeg er vant til. Måske kan jeg nedbryde nogle af mine egne grænser, siger hun og tilføjer, at det mest udfordrende nok bliver det fywsisk hårde arbejde, fordi de maskiner, hun skal ned og skrue i, vil være ældre end dem, hun kender hjemmefra.

- Herhjemme har vi mange el- og computeropgaver, men dernede bliver det måske mere svejseopgaver og tungere arbejde, siger hun.

For Rasmus Lund Petersen, som også snart er på vej til Tanzania, er håbet, at han kan lære noget af sine tanzanianske kolleger, men også, at de kan lære noget af ham.

- Jeg glæder mig til at komme ned og opleve kulturen og se, hvordan de arbejder som mekanikere og lære noget af det. Forhåbentlig vil de også kunne lære lidt af mig, siger han.

For tredje gang

Det er Ulandssekretariatet - fagbevægelsens udviklings- og bistandsorganisation - der sammen med erhvervsskolen HEG i Aars har arrangeret turen til Tanzania, og det er tredje gang, de sender lærlinge fra uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker til Tanzania.

For Ulandssekretariatet er ønsket at vise de danske lærlinge, hvordan verden også kan se ud - og give dem lyst til at bidrage til udviklingen.

- Det at få en faglig uddannelse giver mange muligheder, også uden for Danmark. Man kan tage den med ud i verden og gøre en forskel for andre. Vi vil gerne vise de unge, at verden er stor, og at problemerne bedst løses i fællesskab. Danske lærlinge har en masse kompetencer, som de kan bidrage med i et land som Tanzania, siger Ulandssekretariatets leder Mads Bugge Madsen.

På HEG i Aars er uddannelseschef Aksel Gaardsted Christiansen glad for endnu en gang at kunne sende et hold lærlinge afsted til Tanzania.

- Vi kan se på de lærlinge, vi tidligere har haft i Tanzania, at de vokser helt vildt af sådan et ophold. De får prøvet sig selv og deres fag af i nogle helt andre omgivelser.

Der er ikke altid det værktøj, de er vant til, sproget er et andet og det samme er arbejdskulturen. Uddannelsesniveauet er også et andet i udviklingslandene, og vores lærlinge vil nok opleve, at de med deres danske erhvervsuddannelse virkelig har noget at bidrage til verden med, siger han.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"