Sender brændeovne fra Aars til Ukraine

Af Ture Damtoft, Onsdag, 07/06/2023 09:00

Smedeelever lavede de første ovne i serieproduktion

AARS: Takket være et godt og bredt samarbejde bliver der om en uges tid sendt 10 små brændeovne til Ukraine fra Aars.

Vittus Bernlow fra Ukrainsk Netværk fik ideen, Camro A/S i Nørager leverede stålet, og smedeholdet på HEG i Aars lavede arbejdet med hjælp fra lærer Karsten Urbrand Nielsen, og endelig er det Viktor Ponochenyuk, der får ovnene sendt afsted til Ukraine.

- Baggrunden er, at vi ikke kunne købe generatorer, de er simpelthen udsolgt. Så fik vi ideen til at lave små brændeovne, som kan bruges i de områder af Ukraine, hvor de hverken har varme eller strøm, og HEG var med på ideen, siger Vittus Bernlow.

Takket være Kurt Sørensen fra Camro A/S var der også gratis stål til brændeovnene, og smedeholdet på Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser brugte en uges tid på arbejdet.

For dem var det også en god faglig øvelse.

- De tegnede det selv på AutoCAD, og så var øvelsen at lave en serieproduktion. Hvilke fælder ligger der i det? Hvordan optimerer man produktionen og har styr på kvaliteten hele tiden? Det blev en god øvelse, siger faglærer Karsten Urbrand Nielsen.

De 10 ovne får selskab af 10 mere til efteråret, når der begynder et nyt hold smede, hvis ellers der kan skaffes stål igen, og der er behov for dem.

Og nu kan 10 familier i nogle af de hårdest krigsramte områder i Ukraine se frem til at få en ovn, der kan bruges til både opvarmning og madlavning med bare lidt kul eller træ.

- Vi sætter ovnene på en lastvogn om en uges tid. Vi skal have lastvognen fyldt, og så kører den til Ukraine øst for Kiev, hvor de er hårdest ramt, siger Viktor Ponochenyuk, der er ukrainer, men har boet i Danmark i mange år.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"