Sexualister i Aars drog til Grønland

Af Ture Damtoft, Onsdag, 04/05/2022 08:45

AARS: Vesthimmerlands Ungdomsskole med base i Aars var i påskeferien i Grønland med ’Sexualisterne’.

Det er en “ung-til-ung” indsats bestående af unge i alderen 15-22 år, der tager ud på skoler og fritidsinstitutioner og taler med andre unge om sex, køn, grænser, prævention og alt derimellem.

Vestgrønlandske Ilulissat med isfjorden, der er på Unescos verdensarvsliste, var rammen om et kulturmøde mellem danske og grønlandske unge.

- ”Vi taler ikke om følelser eller tanker i Grønland”, hørte vi en af de grønlandske unge sige en aften.

Men det er ikke nødvendigvis noget danske unge taler så meget om heller, siger koordinator Mimi Haubro Larsen, Vesthimmerlands Ungdomsskole, der også deltog på turen.- Det kan nemlig være svært at sætte ord på sine følelser og det der fylder. Særligt, hvis man som ung ikke har prøvet det før, og ikke føler der er plads og rum til det. Det rum kan være svært at skabe som voksen, særligt i en undervisningssituation, og det er lige præcis hér, Sexualisterne kan noget særligt.

I øjenhøjde med unge

De formår at være i øjenhøjde med de unge, og så letter det simpelthen dialogen, at de voksne ikke sidder med på sidelinjen, når der tales om ’den første gang’, kriterierne for at være en god kæreste, egne grænser osv., siger Mimi Haubro Larsen.

Ligesom i Danmark ved de unge i Grønland også alt for lidt om de traditionelle emner prævention og sexsygdomme.

Derfor fyldte undervisning i det også under besøget, som dog ikke kun handlede om sex.

Der var tid til kørsel på hundeslæder, at sejle ud i Diskobugten og i det hele taget opleve en anden kultur.

- Det er noget vi prioriterer. Ikke kun fordi det lige i det her tilfælde gav super god mening at skabe en grønlandsk afdeling af Sexualisterne, men lige så meget fordi venskaber og samarbejdsaftaler på tværs af landegrænser passer så godt ind i vores hovedformål som ungdomsinstitution, som er at skabe et godt fællesskab og liv for de unge, siger Mimi Haubro Larsen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"