Slutspurt før valget tirsdag: Kandidaterne har nydt valgkampen, glæder sig til den er ovre og venter spændt på resultatet

Af Ture Damtoft, Lørdag, 29/10/2022 13:50

AARS: Selvfølgelig er der timer nok i døgnet - nemlig de 24 der skal være.

At det så nogen gang kan føles som om, de ikke slår til, kan folketingskandidaterne over hele landet nok sætte sig ind i.

Tre af dem var torsdag på besøg i Aars til den sidste store mulighed for at møde masser af vælgere, da byen samledes om halloween, optog, tilbud, aktiviteter og så politik.

De er uenige om noget, enige om noget andet og helt og aldeles enige om to ting: Det har været hårdt arbejde; og at valgdeltagelsen på tirsdag meget gerne må komme over de 87,7 pct. den var i 2011.

Mikkel Højsleth fra Konservative Folkeparti fører valgkamp til Folketinget for første gang.

Han er håbefuld på egne vegne men forståeligt nok ikke helt tilfreds på partiets vegne.

- Vi startede med at stå til 15 pct. og have den mest troværdige statsministerkandidat. Der er sket mange ting i valgkampen, som jeg ikke har indflydelse på, og mange kommer hen og siger, det er urimeligt og alt for personfikseret i medierne, siger Mikkel Højsleth og bekræfter, at det er dækningen af partiformandens private forhold, han refererer til.

Sin egen kampagne og mødet med vælgerne har han kun godt at sige om.

- Min far er jo fra Blære, og meget af familien bor i Aars, så det er som at komme hjem. Når jeg snakker med folk, oplever jeg, at vi egentlig er på samme hold. Måske fordi jeg ikke er politiker. Der kommer mange spørgsmål, og hvis man står og lukker varm luft ud, så gennemskuer folk det hurtigt. Nogle gange må jeg bare sige, at jeg er nødt til at sætte mig mere ind i tingene, før jeg kan svare på et spørgsmål, og det reagerer folk godt på, siger Mikkel Højsleth.

Håb for de helt unge

Spidskandidaten i Nordjylland for SF, Theresa Berg Andersen er folketingskandidat for anden gang.

I 2019 var hun 129 personlige stemmer fra at få partiets nordjyske mandat.

- Jeg håber, men jeg tør ikke tro på det, opsummerer hun fornemmelsen her tre dage før afgørelsens dag.

Hun har faret rundt hver dag siden valgets udskrivelse. Fra Vesthimmerland til Skagen og fra Gammel Østerby på Læsø i øst til Agger i vest.

Langt de fleste oplevelser har været positive, men hun har selv mærket den forråelse i valgkampen, mange politikere taler om. Der stivnede det store smil.

- Jeg var til en debat i Vejgaard i Aalborg, hvor jeg holdte i et kryds. En sort bil trak op på siden af mig og råbte til mig. Jeg troede, der var noget galt med bilen, så jeg rullede vinduet ned. Den flok unge i bilen begyndte at råbe "socialistiske folkeluder" af mig. Det var lige toppen, der trådte jeg speederen i bund og kørte væk. Der var jeg bange. Men så vejer det op, at der kommer en lille dreng på Nytorv og råber på lang afstand: "Se mor, det er hende". Det var lille Erik, og mor forklarede, at de havde taget en kandidattest, og de var mest enige med mig. Den lå på 90 pct. Så der er også håb, og han skulle selvfølgelig har lommerne fyldt med bolsjer, smiler Theresa Berg Andersen.

Hun har ikke fået så meget - om nogen overhovedet - tid til at hygge sig med familien de sidste tre uger.

- For et par dage siden spurgte min mand, om jeg får noget at spise. Fredag var jeg så i Aalestrup, hvor jeg stod ved en pølsevogn og kunne få mig en ristet hotdog, griner Theresa Berg Andersen.

Hverken bragt eller hentet

Den tredje kandidat på besøg i Aars var Marie Bjerre fra Venstre.

Også til hendes anden kampagne, men hun blev valgt i 2019 og har altså siddet på tinge i én periode.

- Det vil jeg da gerne blive ved med, det er virkelig spændende, og jeg har ikke nogen plan B, siger Marie Bjerre, da hun lige får et tiltrængt lille måltid ved partiets stand.

Vafler med syltetøj og flormelis.

- Jeg tabte mig fem kilo i den sidste valgkamp, og det skal jeg helt ikke gøre igen. Det har været så travlt. Jeg har ikke hverken bragt eller hentet børnene de sidste tre uger, og jeg er så taknemmelig for min mand, siger Marie Bjerre.

Hun ærgrer sig selvfølgelig over, at meningsmålingerne viser en stor tilbagegang for hendes parti.

- Jeg synes, det er lidt uretfærdigt. Vi har en god politik. Især på klimaområdet er vi kommet med forslag, som vil sikre den grønne omstilling og gøre den til et erhvervseventyr for Danmark. Der bliver stort set kun snakket landbrug og afgifter, når det handler om klima. Klima handler om så meget mere, og dansk landbrug er klima helte, siger Marie Bjerre.

Alle de tre kandidater har lange lange programmer for de næste tre dage.

Står det til dem, bliver der kun lige tid til at puste ud tirsdag, inden de måske, forhåbentlig, skal til gruppemøder og forhandlinger på Christiansborg.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"