Solcellefirmaer kritiseres for deres handlemåde

Af Torsten Hansen, Onsdag, 26/04/2023 07:00

12 projekter med 2850 ha. solceller og 81 vindmøller er indsendt til kommunen

VESTHIMMERLAND: Gennem længere tid har en række firmaer opkøbt, eller forsøgt at opkøbe, store jordarealer i Vesthimmerland. Opkøbene er sket med henblik på at opstille solceller og vindmøller.

Nogle har været glade for at kunne sælge deres ejendom og jorden, mens andre ikke er tilfredse med firmaernes fremgangsmåde.

De føler, at solcellefirmaerne har spillet dem ud mod hinanden, og på den måde presset dem til at sælge.

Presset kan bestå i, at fortælle sælger "Du behøver ikke sælge, men du skal vide, at der bliver opstillet solceller hele vejen rundt om din ejendom".

Hvis det bliver tilfældet forringer det ejendommens værdi og livsværdien for dem der bor på ejendommen.

Men netop "hvis".

Der har indtil i sidste uge ikke været mere end et konkret projekt, der har søgt om godkendelse hos kommunen. Mange har kæmpet for at få kommunen på banen og tvinge firmaerne til at holde borgermøder, så alle er informeret om, hvad der foregår.

- Vi har ingen ansøgning fået endnu, vi kender ikke prospekterne de er i gang med. Først når vi får en ansøgning kan vi tage stilling, har kommunaldirektør Henrik Kruuse svaret indtil nu.

12 ansøgninger

Nu er der indkommet 12 ansøgninger fordelt over hele kommunen. Totalt set ansøges om opstilling af 2850 ha. solceller, 81 vindmøller og et biogasanlæg.

- Processen er nu, at vi skal behandle, hvilke af de 12 projekter vi i første omgang skal arbejde videre med. Derefter er det normalt, at der holdes borgermøder, siger Allan Ritter, formand for Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Han erkender samtidig, at kommunen ikke har kapacitet til at behandle alle 12 projekter på en gang. Derfor forventer han, at der bliver udvalgt tre til fem projekter i første omgang. Det siges, at der blot er to medarbejdere i kommunen til opgaven.

- Det er kæmpestort det her, siger Allan Ritter, og forklarer, at han vil foreslå, at den politiske behandling pauses i cirka en måned, så der bliver mulighed for at sætte sig ordentligt ind i projekterne.

Tavshedsklausul

På kort sigt betyder Allan Ritters udsagn, at de borgere der bliver kontaktet af solcellefirmaerne, må væbne sig med tålmodighed.

Det har været vanskeligt i forbindelse med omtalen her, at få folk i tale. Problemet er, at BioCerc og andre firmaer, der står bag projekterne, i deres kontakter med sælgerne kræver, at sælger ikke må tale negativt om firmaet eller projektet. Det betyder, at de som har solgt ikke kan tale om det, og at de som overvejer at sælge, har et tilsvarende problem.

Aars Avis har forsøgt flere gange at få kontakt til direktør Bertel Meigaard, BioCerc, men uden held.

Gør det ordentligt

- Vi er ikke tilfredse. Vi bliver ikke inddraget i noget som helst. Vi har selv arbejdet hårdt for at finde ud af bare lidt om, hvad der foregår. Vi vil gerne kunne forberede os, siger Peter Thorup, Hornumvej, der står til at blive nabo til solceller nær Vesthimmerland Biogas (ejet af BioCerc) på Holmevej.

Han ønsker ikke at sælge sine otte ha. jord, og er derfor ikke påvirket af kravet om at tie stille. Men projektet omkring BioCercs biogasanlæg og de sandsynligt kommende solceller og flere vindmøller, har indflydelse på hans fremtidige muligheder for udnyttelse af jorden.

- Jeg mener, det er et stort problem at borgerne bliver behandlet, som de gør lige nu. Jeg forsøger ikke at stoppe opstillingen af solceller, men vil gerne at Vesthimmerland gør det rigtigt, fortsætter Peter Thorup.

Peter Thorup er bekendt med naboer, der ikke ønsker at sælge, men føler sig voldsomt presset til at gøre det. Han ser også et andet problem. Det er at landmænd der vælger at fortsætte med at dyrke jorden, får svært ved at udvide. Der vil ikke være så meget jord at opkøbe, og samtidig er priserne på landbrugsjord i Vesthimmerland budt voldsomt op af solcellefirmaerne.

Det skal understreges, at det er fuldt lovligt at opkøbe jord. Og der er ingen krav om at informere via borgermøder, selv om nogen opkøber meget jord. Der er generelt heller ikke nogle af de berørte der er imod solceller - men mængden skræmmer.

Dog forlyder det, at solcellefirmaerne i nogle tilfælde virker til at spille med lidt fordækte kort. De ønsker at opkøbe jorden, fordi der skal opstilles solceller. Det giver en vis værdi på jorden, og betyder at forskellige lovkrav skal opfyldes, og at sælger har nogle rettigheder.

Køberne nævner ikke, at de i flere tilfælde også vil opstille vindmøller. Sælgers rettigheder kan være en del bedre, hvis det handler om vindmøller, fordi lovgivningen stiller sælger anderledes.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"