Stor usikkerhed om Covid-19 tal

Af Torsten Hansen, Onsdag, 10/03/2021 12:32

VESTHIMMERLAND: Mange følger daglig med i, hvor mange der er testet positive med Covid-19. Indtil nu har tallene fra Statens Serum Institut (SSI) kun omfattet tal fra PCR-test og ikke fra næse-test.

Det har skabt en del skriverier i Vesthimmerland, fordi kommunen selv offentliggør tal om positiv-testede. Tal der er større end SSIs tal.

- Vi har begge test med i vores tal, derfor er de højere end hos SSI, forklarer sundhedsdirektør Anne Krøjer til Aars Avis.

Konkret betyder det, at de kommunale tal for antal smittede siden 6. marts er 9, mens SSI sammenregner de seneste syv dage og får sammenlagt 2 smittede.

- Jeg kan nævne, at vi alene i går tirsdag havde to der blev testet positive ved næse-test, uddyber Anne Krøjer.

Ny beregning

Når en person bliver testet positiv ved næse-testen, så bliver han eller hun bedt om at få taget et PCR-test, for at sikre at resultatet er validt. Det betyder, at en person en dag kan blive testet positiv ved næse-test og næste dag ved PCR-test. Det betyder, at der er en risiko for, at samme person tæller med to gange hos kommunen, hvilket Anne Krøjer ikke kan afvise.

For at gøre det hele mere indviklet, så begynder SSI pr. 10. marts at medregne næse-test i deres tal. De har dog endnu ikke alle leverandører med i deres tal. Tallet offentliggøres først kl. 14 i dag. Men det betyder, at der højst sandsynligt vil ske en stigning i SSI-tallet.

Aars Avis har derfor forsøgt at få et svar fra SSI på, om de også kommer til at regne samme person med flere gange, hvis det sker som ovenfor nævnt med først en næse-test og bagefter en PCR-test.

SSIs pressetjeneste har ikke et svar på det. Her fra lyder det: "Det kan vi ikke sige med sikkerhed. Nogle kan blive talt med dobbelt".

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"