Teater i Aars om et sort kapitel i Danmarks historie

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 21/11/2018 14:44

Forestilling om ondskab, kærlighed, frygt og håb

AARS: Vesthimmerlands Teaterforening forbereder nu næste forestilling, som spilles i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars torsdag, 29. november. “Håbet” omhandler et sort kapitel i Danmarks historie og sættes op i samarbejde med Teater Møllen, oplyser foreningens formand, Karen Margrethe Eriksen.

Danmarks fortid som slavehandlende nation er en barsk historie. En historie, som forfatteren Mich Vraa beretter om i sin roman “Haabet”, hvor han skildrer, hvordan tusindvis af sorte slaver blev transporteret over Atlanten, skib for skib, under dansk flag. Romanen udkom i 2016 og fik stor ros med på vejen.

Teatret Møllen har omsat romanen til en teaterforestilling. Møllen har tidligere med stor succes omsat romaner til teaterforestillinger, og sidste år havde Vesthimmerlands Teaterforening de røde lygter ude, da Møllen spillede forestillingen “En mand der hedder Ove”. Det er derfor med store forventninger, Vesthimmerlands Teaterforening ser frem til den kommende forestilling.

“Haabet” foregår i begyndelsen af 1800-tallet, hvor fregatten Haabet stævner ud på en fatal sejlads, der skal bringe slaver fra Guldkysten i Afrika til de danske sukkerplantager i Caribien. Undervejs udbryder der mytteri, og en række menneskeskæbner bliver ændret for altid.

Mange elementer af historien fremstår meget autentiske, men faktisk er fortællingen og de medvirkende karakterer stort set alle opdigtede. Mange af de situationer, der udspiller sig i løbet af stykket, tager dog udgangspunkt i virkelige hændelser, der er dokumenteret i forskellige historiske dokumenter og logbøger.

“Haabet” er en stærk forestilling, der både rummer ondskab og kærlighed, frygt og ikke mindst håb.