Unge sexologer talermed andre unge i Aars

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 07/02/2023 14:22

AARS: Det er “Uge sex” i hele Danmark. Ugen hvor foreningen Sex og Samfund i samarbejde med skoler og ungdomsskoler sætter fokus på sex, og især alt det børn og unge måske ikke ved.

I Vesthimmerlands Kommune er det ”sexologerne”, der hører under Vesthimmerlands Kommunale Ungdomsskole og mødes på Hotspot i Jyllandsgade, som besøger skoler og taler med børn og unge om sex.

En gruppe på 12 til 15 unge fra 15 til 21 år deler deres viden fra kurser og egne erfaringer, når de er ude på f.eks. Toppedalskolen hos 8. klasse onsdag og torsdag her i Uge sex.

Det er 15-årige Liv Schou og 20-årige Annika Frida Naujokat Jensen, som skal fortælle om samtykke, prævention, sexsygdomme, sexualitet og hvad der ellers kan komme op.

- Jeg hørte et foredrag om sexologerne, da jeg var 13 år, og allerede der ville jeg gerne være med i det.

Fordi jeg syntes, der var huller i seksualundervisningen.

For eksempel med prævention, hvor vi bare fik at vide, at vi skulle passe på, indtil vi var helt sikre på, hvad vi ville. Og så hørte vi kun om kondomer, og der er mange andre muligheder, siger Liv Schou.

Annika har nikket til det hele, og det samme gør Liv, mens hun lytter.

- Vi er med til at give de unge en forståelse for sex. Det er ikke kun at gå i seng sammen. Det handler også om grænser og samtykke. Hvordan man undgår sex-sygdomme eller får dem behandlet. I 8. klasse taler vi meget om grænserne og den første gang. I de mindre klasser er det mere om pubertet og det første kys. Jeg har været med i fem år, og det har givet mig en hel masse, siger Annika Frida Naujokat Jensen.

Mand og mand i hånd

Forskellige seksualiteter er altid med, når de er ude på skolerne.

Heteroseksuel, biseksuel, homoseksuel, panseksuel, asektuel, lesbisk og transkønnet - allesammen helt normale, men ikke alle lige kendte.

- Det er blevet normaliseret at tale om seksualitet. F.eks. er der nu ”pride” i Aalborg og Viborg, hvor det før kun var København. Man kan også stille os anonyme spørgsmål ude på skolerne, hvis der er noget, man er usikker på, siger Liv Schou.

Der er dog stadig forskel.

To mænd hånd i hånd på gaden er stadig lidt mærkeligt.

- Det er den reaktion, vi ofte får på skolerne. Det er helt ok for dem, hvis to piger holder i hånd, men ikke hvis det er to fyre. Der er vi ikke endnu, siger Annika Frida Naujokat Jensen.

Grænseoverskridende

Hvilken forskel sexologerne gør på unges sexliv i Vesthimmerland, er der ikke et facit på.

Men de to piger har en klar mening om forskellen de selv og alle de andre sexologer gør.

- De vil helt klart hellere lytte til en ung sexualist end til en 40-årig sundhedsplejerske eller lærerne. Tingene har nok også ændret sig for vores generation, og så er det bare nemmere at forholde sig til en, der har samme alder, når man skal tale om sex, siger Liv Schou.

Ungdomsskolen kunne godt bruge flere sexologer, for tilgangen har været lav under corona.

Både Liv og Annika anbefaler det varmt.

- Vi har et rigtig godt sammenhold. Hvis man synes, det er fedt emne, eller hvis man har lidt svært ved det, lærer man rigtig meget ved at være med. Også at kunne snakke foran mange mennesker og bruge det andre steder.

Det har givet mig rigtig meget, siger Annika Frida Naujokat Jensen.

- Det var lidt grænseoverskridende de første gange. Både fordi vi taler om sex, og så at skulle stille sig op foran en masse. Så bliver det bedre, og vi hjælper altid hinanden. Jeg er glad for, at jeg er blevet gammel nok til at være med på holdet, siger Liv Schou.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"